Jak ochránit fasádu a střechu domu před exkrementy holubů?

 Exterier 
31. května 2018 13:04 / Jan Novák
  0
📷
3 fotografie v galerii
Holubi mohou na vaší nemovitosti napáchat velké škody Shutterstock
Holubí trus může na fasádách a střechách domů nadělat mnoho nepořádku. Ideální je, pokud se vám podaří znečišťování zabránit. Jak na to a co s tím, když preventivní opatření nezaberou?

V trusu holuba se nachází celá řada mikrobů, plísní, parazitů a nejrůznějších alergenů. Krom toho se holubi podílejí na přenosu řady chorob. Představují proto pro obyvatele měst značný problém a v tomto případě rozhodně má smysl proti nim důsledně bojovat.

Likvidace holubů není jednoduchá

Hubení holubů je ale poměrně náročné. Navíc musí probíhat v souladu se zákonem tak, aby ptáci nebyli týráni. Proto byste se do odchytu vůbec neměli pouštět samostatně a raději byste měli zavolat odborníky. Jak se zbavit holubů na balkoně jsme psali zde.

Humánní cesta v podobě vypuštění holuba jinam nejspíš nezafunguje, protože se patrně vrátí. Víceméně vám tak nezbude nic jiného, než se ho zbavit jinak, a to tedy za asistence zmíněných odborníků. Ti současně zlikvidují i vajíčka nebo holubí hnízda.

Preventivní opatření mohou zabrat

Pokud nechcete holuby likvidovat, zkuste jim návštěvu vašeho obydlí znepříjemnit. Třeba instalujte plastové trny, které ptákům brání v tom, aby se na nemovitosti usazovali, případně si zde stavěli hnízda. Využívá se to zejména u památek, které holubí trus silně poškozuje, nicméně takovýmto způsobem můžete chránit i soukromou nemovitosti.

Prostor lze také zasíťovat, instalaci sítí provádí specializovaná firma. Sítě se užívají k ochraně balkónů, lodžií, ale také francouzských oken. V domech se společným nádvořím se doporučuje jejich montáž na celý volný prostor.

Další možností jsou makety dravců. Jsou vhodné zejména na prosklené budovy komerčního charakteru. Ptáky by měly odradit do té míry, že se vašim oknům zcela vyhnou. V domácích podmínkách lze ptáky místo těchto maket plašit i například rozvěšenými CD/DVD nosiči, které odrážejí světlo.

Jak očistit fasádu od trusu?

Buď si na to můžete objednat specializovanou firmu, nebo očistíte fasádu jednoduše sami. Postačí vám k tomu proud vody z vysokotlakého čističe alias wapky. I profesionálové tato zařízení používají, voda fasádě nikterak neublíží.

Obyčejné drhnutí kartáčkem patrně mít příliš efekt nebude, neobejdete se bez techniky. Ještě je nutné upozornit, že v případě holubího trusu je povolání firmy bezpečnější, protože byste s ním z hlediska výše uvedených zdravotních rizik neměli vůbec přijít do kontaktu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47