Osvětlená zahrada má své kouzlo. Se světly ale šetřete, cirkusové aranžmá hezké není

 Exterier 
05. dubna 2018 15:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nasvícené zahrady mají svůj půvab Shutterstock
Venkovní osvětlení dodá každé zahradě zcela nový rozměr. Nasvítit můžete místo pro posezení, chodníky i fasádu domu, záleží jen na vás. Designeři ale varují před přeplácáním. Aby mělo zahradní osvětlení ten správný půvab, je třeba světly šetřit a dobře zvážit, kam je umístíte.

Pokud chcete docílit nasvětlení zahrady, je dobré s tím dopředu počítat a instalovat pod zem rozvody elektrických sítí. Světla samozřejmě lze umístit i do starších zahrad, už je to ale složitější a je nutný zásah do pozemku. Pokud se vám nechce řešit rozvody elektřiny, můžete si na zahradu pořídit ještě solární svítidla. Ta už ale budou závislá na slunečních paprscích.

Design a praktičnost

Venkovní osvětlení by mělo plnit více funkcí. Jednak funkčně nasvětlit daný prostor, ale zároveň nesmí být potlačena ani estetická stránka - osvětení musí totiž navodit požadovanou atmosféru.

Každá zahrada vyžaduje něco jiného - do moderního prostoru se hodí minimalistická svítidla, v starobylé zahradě zase budou vypadat dobře i rustikálnější typy osvětlení.

Hodně lidí se ale podle designerů dopouští často jedné velké chyby. Svítidla na zahradě špatně rozmístí a volí i nevhodná zařízení. Výsledkem pak je, že světla nepříjemně oslňují. Dalším častým problémem je také to, že osvětlení bývá mnohdy poddimenzované nebo naopak naddimenzované.

I v tomto případě je dobré se držet zásady, že méně obvykle znamená více. Cirkusové nasvícení zahrady à la Las Vegas moc pěkně nepůsobí. Dobře proto zvažte, která místa na zahradě jsou pro vás důležitá a ta pak rozumně nasvětlete. O tom, že vás provoz zahradního osvětlení nemusí zruinovat, jsme psali zde.

Nepodceňte bezpečnost

Pokud se rozhodnete pro venkovní osvětlení, je třeba dbát na bezpečnost a dodržet bezpečnostní stupeň ochrany IP. Obzvláště pečliví musíte být v tomto směru v případě, že osvětlení bude v blízkosti vody.

Pokud je pravděpodobné, že na světlo bude stříkat voda, je nutné sáhnout po stupni IP 44. Jestliže ale budou světla trvale ponořena pod vodou, například v bazénu nebo zahradním jezírku, musí už světlo splňovat bezpečností stupeň IP 68.

Životnost závisí na kvalitě

V případě exteriérových světel radí odborníci investovat do kvalitnějších svítidel. Jsou totiž obvykle vyrobena z odolných materiálů, jako je tlakově litý hliník nebo nerezová ocel. Taková svítidla vám pak i v náročných podmínkách mohou skvěle sloužit i desítky let.

Ovládání venkovního osvětlení lze zvolit podle vašeho přání. Můžete se rozhodnout pro klasické vypínače, pohybový senzor, časový spínač či soumrakový senzor. Záleží na vašich preferencích a finančních možnostech.

I když jste zdatný kutil, který se nebojí žádné práce, co se týká instalace osvětlení, přenechejte tuto činnost raději odborníkům. Je nutné, aby vám světla instaloval člověk, který disponuje platným osvědčením o odborné způsobilosti v elektrotechnice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod