Vyrobte si na zahradě ohniště, nebude vás stát skoro nic

 Exterier 
02. dubna 2018 17:03 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kolem něj navíc získáte pěkné místo k posezení s rodinou a přáteli Shutterstock
K dokonalé relaxaci na zahradě patří posezení u ohně s opékáním špekáčků či grilováním. Nechce se vám investovat do drahého krbu s pergolou nebo dáváte přednost jednoduchosti s využitím přírodních materiálů? V tom případě si vybudujte ohniště sami.

Materiál seženete téměř zdarma, na vesnici se každý rád zbaví starých cihel, kamenů a jiných zbytků. Při večerním opékání špekáčků na ohni pak s rodinou či přáteli zapomenete na bolavá záda z práce či na únavu ze sportování. Pokud vám ohniště nestačí, postavte si zahradní pec.

Ohniště nesmí být blízko budov

Nejprve si na zahradě vyhlédněte vhodné místo. Ohniště nesmí být blízko budov nebo dřevěných zahradních prvků. Nemělo by být ani v těsné blízkosti keřů nebo vzrostlých květin, žár z ohně by je mohl poškodit.

Pamatujte i na to, že ohniště se bude lépe zakládat na rovině než na svahu. Z vybraného místa pak odstraňte travní drn alespoň na hloubku rýče. Záleží na tom, zda chcete mít ohniště zpevněné nebo jenom jako díru v zemi.

Kamenná obruba ohniště vypadá hezky

Pokud jste se rozhodli pro první variantu, tak na odkrytý terén nasypte vrstvu štěrku a srovnejte ji. Na štěrk přijde pískové lože, do kterého uložíte kameny, cihly či dlažební kostky.

Po obvodu budoucího ohniště pak vytvořte obrubu z cihel, dlažebních kostek, kamenů nebo jiného materiálu. Jednotlivé prvky můžete spojovat betonem, nebo je nechat volně.

Dno ohniště vyložte stejným materiálem, pevně ho usaďte v písku, srovnejte do roviny a spáry mezi cihlami nebo kameny vymažte betonem nebo vysypte pískem.

Na posezení využijete špalky i dřevěné lavičky

Ohniště může mít obrubu několik cihel nad terénem, pak se na něj může položit mřížka nebo kamenná deska na grilování. Jestliže zůstane v jedné rovině s terénem, musíte upravit okolí.

K zahradnímu posezení u ohniště se hodí různá sezení z dřevěných špalků, dřevěné lavičky a jiné stylové doplňky. V době, kdy se ohniště nevyužívá, může posloužit třeba jako vhodné místo pro nádoby s květinami, které navíc jako bonus ještě zkrášlí vaši zahradu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47