Jak vybrat vhodnou digestoř

Rádi a často vaříte? Pak se bez dobré digestoře neobejdete.
 Technika 
13. května 2017 20:45 / Shutterstock
  0   0
Doby, kdy se digestoře skrývaly v růžku v kuchyni, aby je nikdo neviděl, jsou dávno pryč. Dnes představují jeden z nejdůležitějších a také nejatraktivnějších spotřebičů v kuchyni. A čím více se v rodině vaří, tím důležitější post by jim měl patřit.

Hlavním úkolem každé digestoře je bezesporu odsávání vlhkosti a pachů, které vznikají zejména při vaření, při kterém se však ve vodní páře zachycují i mastnoty. Ty by se bez použití digestoře mohly usazovat u vás v kuchyni, nebo pokračovat i dále, pokud máte kuchyň propojenou s obývákem či jinými obytnými prostory. Výsledkem by byly mastné stěny, skříňky a spotřebiče (jejich povrch). A samozřejmě by v obytném prostoru zůstávala vlhkost, ze které vznikají plísně.

Nejen proto doporučujeme digestoř při vaření používat.

Při výběru digestoře je rozhodující velikost kuchyně, umístění varné desky a způsob odvětrání. Pokud je kuchyň menší, postačí digestoř s menším výkonem motoru, velká kuchyň potřebuje výkonnější zařízení. Stejně je tomu v případě, je-li kuchyň volně propojena s dalším obytným prostorem - s jídelnou, případně i obývacím pokojem, kdy je třeba zajistit čistý vzduch na velké ploše.

Jaký zvolit způsob odvětrávání

Jestliže se rozhodujete o způsobu odvětrání, musíte zvážit stavebně konstrukční možnosti domu. Nejúčinnějším způsobem likvidace par a pachů je odtah. Při odtahu procházejí kuchyňské páry a pachy tukovým filtrem a jsou odváděny odtahovým potrubím ven. Je to nejefektnější a cenově nejvýhodnější způsob, už proto, že nevyžaduje kromě zakoupení zpětné klapky žádné vedlejší náklady. Pro efektivitu celého systému je velmi důležité, aby odváděnému vzduchu bylo kladeno co nejméně překážek, jako jsou například ostré ohyby či špatně průchodné venkovní mřížky. Rovněž je nevhodné zredukování předepsaného průřezu potrubí, tento krok může znamenat ztrátu i více než 50 % výkonu a stejné navýšení hlučnosti digestoře. Opatrnosti při volbě odtahu je třeba pouze tehdy, je-li spolu s digestoří v místnosti zařízení s přímým spalováním. 

Recirkulaci volte v případě, kdy nemůžete použít odtahový systém. Princip recirkulace je jednoduchý - nasávaný vzduch je veden přes tukový a pachový filtr a opět se vrací zpět do místnosti. Tukový filtr je již součástí zakoupené digestoře, je ji však třeba doplnit o uhlíkový filtr, který absorbuje pachové složky. Některé modely jsou vybaveny indikátorem, který signalizuje nutnost výměny uhlíkového filtru nebo vyčištění tukových filtrů při snížení funkčnosti nebo po uplynutí aktivní doby provozu. Dobu použitelnosti filtrů je třeba hlídat a vyměňovat je, stejně jako je třeba udržovat tukové filtry v čistotě.

Jaký výkon odsávání je třeba?

Výkon je asi nejdůležitějším parametrem pří výběru digestoře. Obecně platí, že čím větší máte kuchyň tím výkonnější musíte mít digestoř. Proto výkon volte vždy podle rozměru místnosti. Digestoř by měla vyměnit vzduch minimálně 10x nejlépe až 16 x za hodinu. Standardní paneláková kuchyň o rozloze 8 m2 si postačíte s výkonem digestoře do 320 m3/hod. Prostorné kuchyně pak digestoř s odtahem přes 500m3/ hod. 

Jaká hlučnost digestoře je ideální?

Při výběru digestoře byste se měli zajímat také o její hlučnost. Potřebujete vědět jak bude vaše digestoř hlučná při plném výkonu. Ideální je digestoř s hlučností do 58 dB.  Pokud kupujete recirkulační digestoř tak počítejte s větší mírou hlučnosti. Hlučnost je také možné ovlivnit zabudováním omyvatelných protihlukových polštářků. U vyšších výrobků se můžeme setkat s funkcí řízené hlučnosti.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Fantastická teorie o vzniku života na Zemi

Tech

Konec aut tak jak je známe! Bez volantu a benzínu budeme jezdit už za pár let

Dům a zahrada

Špatně udělaná sádrokartonová deska může praskat. Vyvarujte se nejčastějších chyb