Toile design je luxusní odkaz na starou Francii. Vyzkoušejte jej doma

 Interier 
30. července 2021 15:06 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
V toile stylu jde především o vzory Depositphotos
Už jste se někdy setkali s toile designem? Možná jste navštívili svoje přátele, obdivovali jejich bydlení a dozvěděli jste se, že je to toil design. Ten pochází z Francie a svůj byt či dům v jeho duchu můžete vybavit také.

Francouzské slovo toile znamená plátno, toile je tedy druh plátěné látky, která je oblíbeným dekoračním prvkem od poloviny 17. století. Pojem toile v bytovém designu může mít několik různých významů včetně samotné látky podobné plátnu nebo opakovaného vzoru na látce. Pro účely bytového designu se však obecně výrazem toile rozumí opakovaný vzor na látce.

Toile vzory

Zjednodušeně řečeno jsou identifikačními charakteristikami toile tyto vzory. Například vzor vytištěný na bílém nebo šedobílém plátně nebo mušelínu. Dále se může jednat o velmi podrobný opakující se vzor zobrazující pastorační nebo přírodní scénu. Sem patří květiny, páry, zvířata a krajiny. A v neposlední řadě toile představují i vzory vytištěné v jednoduchých, ale výrazných barvách.

Jak na toile design

Chtěli byste bydlet ve francouzském stylu toile? Není to nic složitého a do značné míry záleží jen na vašem vkusu. Pravdou ovšem je, že kdysi se toile design používal i na čalounění a měkkých površích v domácnosti. To znamená, že toile plátna byla i na čalounění židlí, pohovek a dalšího nábytku včetně záclon a postelí. V naší moderní době se ale toile spíše promítá do tapet, závěsů či přehozů.

Začlenění toile do vašeho domácího dekoru může dát vašemu domovu útulnou atmosféru a také jistý luxusní nádech. Pokud to chcete ve stylu toile zkusit také, začněte, není to nic složitého. Určitě nebudete muset nechat přečalounit všechen nábytek.

Začít ale můžete zlehka, například tím, že si pohovku vyzdobíte dekoračními polštářky ve stylu toile, na postel můžete pořídit nějaký decentní toile přehoz. Pokud ale chcete více tohoto francouzského designu, pusťte se do tapetování. Abyste to ale nepřehnali, zkuste třeba vytapetovat jen jednu stěnu v každé z místností, do které styl toile chcete přinést. A zkusit můžete i toile závěsy. Ty jsou oblíbené i tak a pokud použijete nějaké decentní, z vašeho obýváku či ložnice se rázem stane pokoj jak z francouzského zámku. Dále čtěte: I domácí svíčky mají svoji expirační dobu. Jak ji poznáte a jak lze jejich životnost prodloužit.

Zdroj info: The Spruce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008