Postavte si na zahradě venkovní pec na pizzu. Není to nijak složité a všem udělá velkou radost

 Rekonstrukce 
01. srpna 2021 15:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Venkovní pec na pizzu je zábavou pro celou rodinu Depospitphotos
Můžete ji postavit na zahradě, nebo může být součástí vaší terasy. Každopádně venkovní pec na pizzu vám udělá velkou radost.

Budete si totiž moci vychutnat vlastnoručně udělanou pizzu, navíc s vůní dřeva, ve kterém budete v peci topit. Zkrátka jde o potěšení pro celou rodinu, které bude atrakcí i pro vaše zahradní party pro přátele a sousedy.

Co budete na stavbu pece potřebovat

Samozřejmě především cement a písek, nebo už hotovou namíchanou směs. Pak budete potřebovat betonové tvárnice a šamotové cihly. Dále budete potřebovat kus kartonu či polystyrenu, pletivo a pár dalších drobností a poochopitelně také šikovné ruce.

Jak pec postavit

Musíte začít zezdola. Pec nemůže sedět na zemi, takže nejprve pomocí tvárnic postavíte právě její základ. Ten by měl být asi tak vysoký, jako třeba pracovní deska ve vaší kuchyni.

Velikost pece si v podstatě zvolíte sami, pravidlem ale je, že by její půdorys měl být čtvercový, třeba metr na metr. V horní části vytvořte rovnou plochu, která bude vlastně takovým základem celé pece.

Následně musíte postavit typickou obloukovou pec. K tomu použijete šamotové cihly. A pozor. Výška této části pece by měla odpovídat dvěma třetinám celé stavby. Jinak by vám nemusela fungovat správně. Díky půlkruhovým podpěrám, třeba v podobě silného kartonu nebo polystyrenu, postavte správný obloukový tvar vchodu do pece, respektive klenby. Karton či polystyren nakonec pohodlně vyndáte, až bude vše hotovo.

Cihly pokládate tak, že začnete kruhovým základem a následně stavíte do výšky, v rámci půlkruhu, kde vám v držení cihel bude pomáhat již zmiňovaný karton nebo polystyren. Až budete mít základní tvar pece hotový, nezapomeňte umístit komín do   přední části tak, aby těsně sousedil s hlavním otvorem. Komín můžete buď vyzdít, nebo si jej koupíte již hotový.

Následně se můžete pustit do poslední fáze stavby. Na cihly dejte běžnou izolaci a na ni pletivo a nakonec maltou vše upravte a uhlaďte do požadovaného vzhledu. Jakmile vám materiál zatuhne, vytrhejte karton či polystyren a máte hotovo a můžete upéct svoji první domácí zahradní pizzu. Dále čtěte: I když nemáte zahradu, můžete si zeleninu pěstovat doma. Podle podrobného návodu.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?