Mít doma zvířecího mazlíčka znamená vybrat také vhodnou podlahu

 Interier 
05. května 2021 08:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvířecí drápky dokáži podlahu nenávratně poničit Pixabay
Kdo má doma psa nebo kočku, ten moc dobře ví, jak těžkou zatěžkávací zkouškou procházejí i podlahové krytiny. Proto i výběr typu podlahy, která by odolala drápkům, není snadný, avšak ne nemožný.

Srst, drápky, zbytky krmiva či vody, ale i nějaká ta loužička. S tím vším musíte počítat, pokud si domů pořizujete kočku nebo psa. Stejně tak ale musíte vzít v úvahu také to, že tomu všemu musejí především odolat vaše podlahy. A asi málokdo touží po tom, aby mu jeho chlupáč zničil novou plovoučku. Proto je potřeba myslet i na zátěžovost podlahy, kterou budete vybírat. Na co se zaměřit?

Voděodolnost

Pořizujete-li si štěně nebo i malé kotě, musíte počítat s tím, že zpočátku zůstane na podlaze tu a tam nějaká loužička. Proto byste v první řadě měli vybírat takovou krytinu, která je voděodolná. Bohužel, moč je agresivní, takže pokud ji nesetřete ihned, může po ní zůstat nevzhledná skvrna. Keramická dlažba je určitě dobrou volbou v místnostech, kde se bude vaše zvíře pohybovat nejčastěji, ale jenom v případě, že máte podlahové topení.

Povrchová úprava

Dřevěné podlahy jsou krásné, ale drahé. Kvůli psovi nebo kočce se jich vzdávat nemusíte. V případě lakované podlahy budou drobné škrábance sice vidět proti světlu, ale na druhou stranu lak zabrání tomu, aby pronikly do dřeva. U olejovaného dřeva sice zasáhnou přímo dřevo, ale na druhou stranu zase nejsou tak vidět. A stačí čas od času podlahu znovu naolejovat a pokud nejsou škrábance příliš hluboké, zatáhnou se a nebudou vidět. 

Lamino nebo vinyl

Laminátové podlahy jsou asi nejběžněji používané krytiny, které navíc poměrně hodně vydrží. Pokud tedy váš pes bude mít tendenci hrabat nebo škrábat v jednom místě, může ji poničit. Stejně tak ani jejich voděodolnost není uzpůsobena dlouhodobému působení moči. A to samé platí u vinylových podlah. Ty jsou navíc kvůli vyšší měkkosti méně odolné vůči poškrábání. 

SPC

Existuje ještě jeden druh podlah, který bývá označen zkratkou SPC (Stone Polymer Composit). Jde vlastně o vinyl nové generace, který kombinuje vápenec a stabilizátory. Díky tomu získají extrémně odolné jádro. Výhodou podlah je také jejich 100% voděodolnost, takže jí neublíží ani voda, ani loužička. Počítat však musíte také s její vyšší pořizovací cenou. Co se týká údržby, platí zde stejná pravidla, jako u kterékoliv jiné podlahy. Máte-li doma zvíře, počítejte s tím, že se se zvířecími chlupy budete potkávat prakticky všude. Jak si ulehčit jejich uklízení jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?