Nespotřebované kvasnice nevyhazujte. Připravte si z nich skvělé hnojivo

 Tipy a inspirace 
14. dubna 2021 11:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvasnice jsou zdrojem celé řady cenných látek, které potřebují i rostliny Pixabay
Zbyly vám z Velikonoc kvasnice a nemáte zrovna v plánu nic péct? Pak je nevyhazujte, ale můžete z nich připravit skvělé hnojivo na rajčata, brambory nebo jahody.

Kvásek byl odpradávna základem každého kynutého pečiva. Později tuto surovinu nahradilo klasické droždí. Z něj se dá připravit celá řada skvělých pokrmů, ale využívá se také v kosmetice nebo při pěstování rostlin. Droždí totiž umí s rostlinami doslova divy.

Výhody kvasnic

Jestli stále nevíte, proč by zrovna obyčejné kvasnice za pár korun měly být tak zázračné, prozradíme vám to. Kvasnice totiž obsahují celou řadu minerálů, organické železo a řadu stopových prvků. Tedy prvky, které potřebují pro svůj růst také rostliny. Navíc kvasnice jsou plné mikroorganismů, které působí jako druh aktivátoru. Díky kvasnicím se tak rostliny i sazenice stávají odolnější vůči patogenům, silnější, zlepší se jim kořenový systém, urychlují zakořenění řízků i výhonků a celkově vylepšují kvalitu půdy. A hlavně, kvasnice jsou zcela přírodní. To jsou pádné důvody, proč vyzkoušet některý z následujících receptů na hnojiva.

Rohlíkové hnojivo

Co se starými rohlíky? Věčná otázka. Použít je můžete na strouhanku, do žemlovky nebo z nich vyrobit skvělé hnojivo. 

Potřebujete

  • 2 litry teplé vody
  • sáček sušeného droždí
  • hrst nakrájených rohlíků
  • větší uzavíratelnou nádobu

Postup

Do větší nádoby nalijte teplou vodu, přidejte sušené droždí a rohlíky. Nádobu uzavřete, dejte do tmy na teplé místo a nechejte do druhého dne odstát. Následující den směs sceďte a můžete ji začít používat na zalévání prakticky celé zahrady, stromů a květin nevyjímaje. Hnojivo před použitím nařeďte čistou vodou v poměru jedna ku dvěma. 

Drožďová kaše 

Pokud už máte nebo se teprve chystáte zasadit brambory nebo rajčata, vyrobte si pro ně skvělé hnojivo, které pomůže zlepšit jejich růst a vývoj. Připravte si 100 gramů droždí a půl šálku krystalového cukru. Obě suroviny rozpusťte ve třech litrech vody a nechejte týden louhovat na teplém místě. Po této době nařeďte zhruba sedmi litry vody a tímto roztokem zeleninu přihnojujte. Během zrání rajčat můžete použít ještě jednu surovinu, která jim zvýší jejich sladkost. Co je na to potřeba, jsme psali zde.

Lék pro jahody

Roztok z kvasnic je také šikovný pomocník, který vám může pomoci zachránit úrodu jahod před šedou hnilobou. Vytvořte si roztok ze 100 gramů kvasnic a deseti litrů teplé vody. Směs nechejte vychladnout a aplikujte ke kořenům rostlin.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve