Protopte přes zimu co nejméně. Užitečné tipy, které vám pomohou ušetřit peníze

 Tipy a inspirace 
26. listopadu 2020 14:50 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Za topení lidé zaplatí v průměru nejvíce  Pixabay
Topná sezona je v plném proudu a v domácnostech jede na plno také topení. Poradíme vám, jak během zimy neprotopit zbytečně majlant.

Za vytápění domácnosti běžně utratí průměrně 60 % z celkových výdajů za energie. Není divu, že spousta lidí přemýšlí, jak efektivně ušetřit. Samozřejmě, že to neznamená vypínat topení v době, kdy jste v práci. Máme pro vás mnohem lepší tipy. 

Zkuste termostat

Chcete-li opravdu ušetřit, pořiďte si termostat nebo inteligentní systémy, které nabízejí široké množství funkcí a programů. Díky nim si můžete nastavit topení jen na určitou část dne či pro každou místnost zvlášť. Každý teplotní stupeň, který snížíte, může pro vás znamenat úsporu až 2 500 Kč ročně.

Ideální teploty v pokojích

  • obývací pokoj a kuchyně: 20–22 °C
  • ložnice: 18–20 °C
  • dětský pokoj: 20–21 °C
  • koupelna: 22–24 °C
  • chodba nebo hala: 17–19 °C

Utěsněte okna 

Máte ještě stará okna a cítíte, že jimi táhne? Pokud nemáte možnost nechat si vyměnit celá okna, nahraďte jednoduché zasklení za tepelně izolační dvojskla či trojskla, nebo alespoň vyměnte těsnění za nové. U špaletových oken tak snížíte únik tepla až o 50 %. Na okenní parapet klidně posaďte líbivou plyšovou hračku, která má v popisu práce snížit průvan. Pozor také na dlouhé větrání, kterým se ztrácí 50–75 % tepla. Jak správně větrat v zimních měsících, jsme psali zde. Velmi populární jsou mimo jiné termoizolační fólie na okenní sklo, a to zvláště tehdy, pokud nejsou vaše skla dvojitá či trojitá.

Volte krátké záclony

Velkým zlodějem tepla jsou záclony. Pokud je máte až po zem, teplo nemůže do místnosti, a díky tomu se může spotřeba zvýšit až o neuvěřitelnách 40 %. Na noc se pro změnu vyplatí spustit žaluzie či rolety a také zatáhnout závěsy. Tím naopak pomůžete zamezit tepelným ztrátám.

Nezapomeňte revize

Aby vám topné zařízení dobře sloužilo, nezapomínejte na jeho pravidelnou revizi. Především před toponou sezonou. Tuto přípravu by neměli podceňovat ani vlastníci zařízení na tuhá paliva. Díky tomu můžete mít jistotu, že vám nehrozí žádné nebezpečí, ale především ušetříte tisíce korun. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve