S tupou pilou je těžká práce. Řetěz můžete nabrousit i ručně

 Technika 
31. října 2020 13:57 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Aby pila dobře fungovala, musí být ostrá Depositphotos
Řetězová pila dokáže zastat hodně práce, má to ale jednu podmínku, a tou je dobře nebroušený pilový řetěz. Ne nadarmo se říká, že motorová i elektrická pila je vždy tak silná, jak ostrý má pilový řetěz. Poradíme, jak jej doma nabrousit.

S pilou je to podobné jako s kuchyňským nožem. S tupým toho taky moc nenakrájíte. Pokud si motorovou či elektrickou pilu pořídíte, měli byte vědět, že když se o ni budete starat, vydrží vám podstatně déle a nebudete muset do ní investovat tolik peněz. K údržbě pily patří mimo jiné ostření řetězu, které je možné provést dvěma způsoby, ručně a strojně.

Žádný pilový řetěz nevydrží věčně ostrý, takže jeho nabroušení se dříve nebo později stejně nevyhnete. Jak ale poznáte, že máte tupý řetěz? Nejlépe to uvidíte na pilinách, které musejí mít pravidelný a hezký tvar. Pokud takové nejsou, je čas pilový řetěz nabrousit.

Ruční broušení řetězů

K ručnímu nabroušení řetězu budete potřebovat přípravky a pomocníky, například šablony, kozlík, válečková vodítka a strojky na ostření. Základním pomocníkem při ostření řetězu je kulatý pilník, který ostří zaoblené části pilového řetězu. Při výběru kulatého pilníku byste se měli zaměřit na jeho velikost. Při špatně zvolené velikosti kulatého pilníku napácháte více škody než užitku. Na omezovací zuby použijte plochý pilník s jemným sekáním a měrkou, kterým zamezíme poškození ostří sousedních zubů.

Jak si správně vybrat pilník

Pokud se bojíte, že vyberete špatnou velikost pilníku, možná vám pomůže následující doporučení.

Typ řetězu      Zbroušení řetězu před polovinou    Zbroušení řetězu za polovinou
                     (pilníky uvedené v mm)                (pilníky uvedené v mm)

3,8" 1,3 mm            4,0 mm                                        4,0 mm
325" 1,3 mm           4,8 mm                                        4,5 mm
325" 1,5 mm           4,8 mm                                        4,5 mm
3,8" 1,5 mm            5,5 mm                                        5,0 mm
 

Důležitý je úhel broušení

U broušení musíte dávat pozor, abyste brousili řetěz ve správném úhlu tak, aby byly všechny zuby stejně dlouhé. Každý výrobce a typ řetězu má své předepsané úhly, ale existuje i univerzální ostření, a to držet pilník k liště v úhlu 30° a 10° nahoru ke špičce břitu, tím byste měli zabránit podbrušování a lépe naostříte špičku řezného zubu.

Vybrušujte vždy ven ke špičce zubu, při tahu zpět uvolňujte přítlak. Ideální je, když uchytíte pilu za lištu i s řetězem a budete brousit ve svěráku. Pokud se vám pila ztupí a je zapotřebí ji nabrousit venku, je lepší střídat pilník na obou stranách tak, abyste zachovali přítlak a zuby byly stejně dlouhé. Pilníkem tahejte ve stejném počtu na všech zubech.

Neměli byste zapomínat ani na snižování omezovacích zubů (výstupky před břitem), které regulují, kolik dřevní hmoty ubere zub v záběru, zároveň minimalizují vibrace a zpětný vrh pily. Omezovací zuby snižujte plošným obroušením o 0,1 mm níž oproti výšce břitu.

Strojní broušení pilového řetězu

Druhou a kvalitativně vyšší variantou je strojní broušení. Tento způsob ostření řezných i omezovacích částí řetězu pily má vynikající výsledek v podobě kvalitně a přesně nabroušeného řetězu. Jedná se o přesné dodržení nastavených řezných úhlů, vzájemně stejné délky břitů, vzájemně stejné délky omezovacích částí řetězu a lze i takto opravit velké ztupení, což je při práci s pilníkem značný problém. O tom, na jaký obchodní trik s dobou záruky si při nákupu motorové pily dát pozor, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008