Jak správně používat a skladovat med, aby v něm zůstaly účinné látky. Mnoho lidí chybuje

 Tipy a inspirace 
30. října 2020 15:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Med obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek Pixabay
Je to skvělý pomocník při nachlazení, kašli i bolestech v krku. Navíc báječně chutná a umí dosladit nejenom čaj. Řeč je o medu. Víte však, jak jej správně používat a skladovat, aby v něm zůstaly účinné látky co nejdéle?

O medu se všeobecně ví, že je zdraví prospěšný. Aby ne. Obsahuje vitamin A, B, C, D, E a K, také minerální látky železo, vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor a aminokyseliny a éterické oleje. Proto není divu, že po medu člověk sáhne ve chvíli, kdy se necítí zcela zdráv. Ne každý už ale ví, jak tuto ne zrovna levnou potravinu doma skladovat a nakládat s ní. Stačí málo a med může přijít nejenom o svou chuť, ale především své cenné látky. 

Vydrží roky

Pokud med skladujete opravdu správně, vydrží vám nejméně dva roky, aniž by se to podepsalo na jeho kvalitě. Ale ani po dvou letech to neznamená, že byste jej museli vyhodit. I když postupem času ztrácí na vitaminech a enzymech, svou chuť a sladivost i obsah minerálů si uchovává i nadále. Dokonce až desítky let. To vše díky vysokému obsahu cukru, ale také například antibakteriálním účinkům.

Slunce medu nesvědčí 

Chcete-li, aby vám med opravdu vydržel co nejdéle, skladujte jej v nádobě ze skla nebo keramiky, s dobře těsnicím víčkem. Světlo a sluneční paprsky medu rozhodně neprospívají, takže jej uchovávejte na tmavém místě při teplotě, která se pohybuje v rozmezí od 10 do 15 stupňů Celsia. Při vyšší teplotě med přichází o své vzácné látky. Dochází k rozpadu enzymů a dalších prospěšných látek. Proto není vhodné ohřívat med  více než na 40 stupňů Celsia a ani jej dávat do mikrovlnné trouby.

Lednice ano, ale

Skladovat med lze i v lednici, má to však hned několik ALE. V první řadě je potřeba si dávat pozor na vlhkost. Med ji totiž dokáže velice snadno natáhnout. A ve chvíli, kdy med obsahuje více než 20 % vody, začne kvasit. Proto je potřeba, aby byla sklenice, v níž je med, dokonale uzavřena. Kromě vlhkosti snadno med nasává i různé pachy. A těmi bývá lednice doslova prosycena. Naštěstí existuje řad způsobů, jak je eliminovat. Více jsme psali zde. Počítejte také s tím, že med v chladu rychle krystalizuje a pak není snadné jej ihned použít. Samozřejmě, že cukernatění není vůbec na škodu.
Naopak. Je to známka toho, že nebyl ošizen například přidáním cukru.

Mrazák ano

Zdá se to neuvěřitelné, ale med můžete bez obav zamrazit. A nemusíte se vůbec obávat, že by byly zničeny cenné látky v něm obsažené. Jakmile se jej rozhodnete použít, stačí jej nechat povolit, lehce rozehřát ve vodní lázni a budete jej mít stejně takový, jako jste jej koupili. Tedy chutný a zdravý. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve