Pár snadných fíglů, jak lehce oddělit žloutek od bílku bez zbytečných nehod

 Tipy a inspirace 
20. října 2020 08:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nesprávným oddělením si můžete pokazit celý moučník Pixabay
Oddělit žloutek od bílku bývá někdy o nervy. Představíme vám pár snadných fíglů, díky nimž to půjde doslova samo. A bez zbytečných nehod.

Pečení moučníků i dortů se bez vajec neobejde. Velmi často se tak v receptu setkáte s oddělováním žloutků od bílků. Někdy se však stane nehoda a v bílku vám snadno může ulpět kus žloutku. A tím pádem máte po dokonale vyšlehaném sněhu. Zkuste však příště vyzkoušet některý z následujících fíglů.

Klasika

Nejenom naše babičky, ale i současné hospodyňky se stále řídí starou osvědčenou klasikou. Syrová vejce v polovině rozklepnou o ostrou hranu šálku nebo nože. Palci pak oddělí skořápky od sebe a obsah přelévají z jedné do druhé, dokud bílek nevyteče do misky. Profíci to dokonce zvládnou pomocí jedné ruky. Žloutek prostě zachytí do dlaně. Ovšem právě při těchto úkonech se stává nejvíce nehod. 

S trychtýřem

Máte doma obyčejný trychtýř? Ten vám skvěle může pomoci při oddělování vajíček. Stačí do něj vejce opatrně vyklepnout a lehkými krouživými pohyby nechejte bílek volně protéct dolů. Žloutek pak přeneste do misky.

Trik s PETkou

Tento fígl je velmi jednoduchý a opravdu funguje. Vejce rozklepněte a celý jeho obsah vyklopte do misky. A to včetně žloutku. Poté si vezměte čistou PET láhev, lehce ji stiskněte a hrdlo přiložte nad žloutek. Potom stisk povolte a tlak vtáhne žloutek velmi snadno do láhve. Pak jej opět přesuňte tam, kam potřebujete.

Stačí i lžíce

Poměrně snadný způsob oddělení žloutku od bílku je pomocí lžičky. Celé vejce rozklepněte do misky, lžičkou jednoduše podeberte žloutek, chvíli nechejte odkapat přebytečný bílek a máte hotovo. Máte-li doma děrovanou lžíci, kterou používáte například na noky, vyklepněte vejce na ni. Bílek dírkami za pár vteřin proteče a vám zůstane jenom čistý žloutek. Nezapomeňte, že základem úspěchu je používat čerstvá vejce. Jak je zaručeně poznat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve