Udělejte si z bazénu na zahradě moře. Slaná voda na rozdíl od chlorované prospívá pokožce

 Exterier 
12. srpna 2020 12:32 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Užijte si slanou vodu ve svém bazénu  Pixabay
Máte rádi koupání v moři, ale letos kvůli masivnímu šíření koronaviru k němu raději nepojedete? Můžete si vytvořit malé moře ve svém bazénu. Přeměnit chlorovanou vodu ve slanou není příliš náročné. Co všechno o slané vodě v bazénu potřebujete vědět?

Pokud máte doma bazén, o koupání ve slané vodě letos přijít nemusíte. S chlorovanou vodou se můžete pomalu rozloučit a vyměnit ji za slanou. Neznamená to však, že do vody nasypete pouze několik kilo soli, ale slanou vodu vytvoříte pomocí solonizační jednotky.  

Jaké výhody má slaná voda v bazénu?

Slaná voda v bazénu je vhodná pro jedince, kteří mají citlivou pokožku a chlorovaná voda jim nedělá dobře. Působí blahodárně na lupénku či ekzém. Vhodná je i pro alergiky. V bazénu nebude velká koncentrace soli, takže nebude dráždit vaše oči. Navíc ještě ušetříte peníze, protože nebudete muset kupovat bazénovou chemii. Údržba slané vody je z dlouhodobého hlediska levnější.

Pro jaké bazény slaná voda není vhodná?

Slaná voda sice působí blahodárně na lidskou pokožku, ale nerezové povrchy kvůli ní budou korodovat. Pokud o slanou vodu skutečně stojíte, budete muset nerezové části vyměnit za titanovou ocel či plast. Slaná voda nepřipadá v úvahu, pokud máte bazén s plechovými stěnami. Naopak neublíží kompozitním a sklolaminátovým bazénům.

Slanou vodu v bazénu zajistí solonizační jednotka

K tomu, abyste v bazénu měli slanou vodu, potřebujete solonizační jednotku. Funguje na principu elektrolýzy. Nasypete do bazénu mořskou sůl a díky solonizátoru se z ní vytvoří plynný chlor, který se rozpustí a vodu vydezinfikuje.

Slaná voda určená do bazénu je vyrobená z pročištěné mořské soli. Obsahuje však nižší procento soli než ta v moři, protože by jinak mohla poškodit filtraci. Mořská voda obsahuje zhruba 3,5 procent soli. Slaná voda určená do bazénu má pouze 0,5 procenta soli. Z toho důvodu vám nepodráždí oči při potápění.

Solonizační jednotku je potřeba nainstalovat

Solonizátor vám nainstaluje technik. Pokud si na to troufáte, můžete to samozřejmě udělat i sami. Instalovat ji můžete už do postaveného bazénu. Budete k tomu potřebovat technologickou šachtu, do které solonizační jednotku připevníte. Při instalaci postupujte podle návodu výrobce.

Velikost solonizátoru se odvíjí od velikosti vašeho bazénu. Nejde o příliš levnou záležitost, ale z dlouhodobého hlediska se vám vyplatí, protože už nebudete muset kupovat chemii do bazénu. Navíc jeho dezinfekci nebudete muset téměř řešit, protože solonizátor funguje neustále, takže vám ušetří i práci. Dále čtěte: Bazénové party jsou hitem letošního léta. Co by na takové akci nemělo chybět?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008