Okurka nejenom k jídlu. Divili byste se, jaké má uplatnění v domácnosti

 Tipy a inspirace 
10. srpna 2020 11:00 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tato oblíbená zelenina má široké uplatnění v kuchyni, kosmetice i domácnosti Depositphotos
Je okurková sezona. Tuto oblíbenou zeleninu nemusíte používat jenom při přípravě salátů nebo pleťových masek. Divili byste se, jaké má obyčejná okurka uplatnění v domácnosti.

Okurka je oblíbená zelenina, která má minimum kalorií. Její převážná část je tvořena z vody, najdeme v ní také mnoho cenných látek nezbytných pro správné fungování našeho organismu. Umí však toho ještě mnohem víc. Nevěříte?

Místo gumy 

Vyřádily se vaše děti na nábytku nebo stěně pastelkami? Slupka od okurky poslouží skvěle jako guma. Počmárané místo přejíždějte neoloupanou částí okurky a uvidíte, jak bude za chvíli místo zase bez poskvrny.

Jako impregnace

Až budete příště loupat okurku na salát, část slupky využijte na obličej a část použijte na leštění bot. Funguje prakticky na jakékoliv obuvi. Tu dokáže nejenom krásně vyleštit, ale také jí zajistí odolnost vůči vodě. 

Odstraní vrzání

Okurka vám pomůže ve chvíli, kdy vám doma vržou dveře a vy nemáte po ruce olej ani jinou náhradu. Jednoduše nařízněte okurku a tou přejeďte po dveřních závěsech a drásavý zvuk zmizí do doby, než si koupíte speciální mazadlo.

Skvělá na úklid koupelny

Zamlžování zrcadla bývá častý problém. Ovšem ne neřešitelný. Stačí mít po ruce okurku, kterou přejedete po jeho povrchu. Tímto krokem si zrcadlo nejenom vyčistíte, ale zároveň mu dodáte speciální ochrannou vrstvu, která zabrání dalšímu zamlžování. A když už budete leštit zrcadlo rovnou můžete okurkou přejet veškeré kohoutky i další nerezové části vaší koupelny. Nejenže odstraní stopy vodního kamene a nečistotu, ale také vše krásně vyblýská. 

Slimáci na zahradě

Pokud vaši úrodu letos decimují armády pažravých slimáků, vyzbrojte se proti nim okurkou. Stačí nakrájet pár kousků a dát je třeba na starou plechovou koláčovou formu či plechovku. Tu pak dejte do záhonku. Štáva z okurky totiž reaguje s hliníkem a vzniklá látka slimáky doslova odpuzuje, že se vašemu záhonu budou vyhýbat velkým obloukem. Další tipy, jak odpudit slimáky jsme psali zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008