Zvyšte si opticky strop. Triky, které pomohou

 Interier 
11. srpna 2020 11:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stačí optická hra barev, nábytku a osvětlení  Depositphotos
Máte nízké stropy a rádi byste je alespoň opticky zvýšili? Poradíme vám, jaké barvy, doplňky, nábytek nebo osvětlení tomu napomáhá.

Žádný dům nebo byt není ideální. Někoho trápí úzké místnosti, jiného zase příliš málo světla a jsou lidé, kterým vadí nízké stropy. S nimi se nejčastěji můžete setkat v podkroví, ale i v pokojích, kde jste si například dali sádrokartonové podhledy. Chytrými triky je ale můžete změnit alespoň opticky. 

Jděte na to od podlahy

Prim v optických hrátkách s prostorem hrají barvy. Pokud máte nízké stropy, pak na to jděte od podlahy. Ty by měly být ve světlých tónech, ať už máte doma plovoucí podlahy, dlažbu, dřevo nebo celoplošné koberce. Z dřevěných dekorů volte například břízu, javor, co se týče barev, pak sáhněte po véžové, písčité nebo světle šedé. Pozor si dejte na podlahové lišty. Ty vybírejte bez jakýchkoliv textur a ve stejné barvě, jakou budou mít stěny.

Barva až na strop

Zkuste opticky oddálit strop. Nechejte při výmalbě trochu barvy přetáhnout pár centimetry až na strop a ten teprve vymalujte třeba klasickou bílou. Toužíte-li mít i strop barevný, pak volte co nejsvětlejší odstín. Nebojte se také použít svislé pruhy, které rovněž strop opticky oddálí. Skvělou volbou mohou pro vás být tapety, které jsou nyní velice moderní. 

Koupelna a podkroví

Koupelnu můžete opticky vyhnat do výšky pomocí obkladů. Ty si nechejte udělat až po strop, ale opět ve světlých odstínech. S podkrovím to může být trochu složitější. Snažte se vyhnout tmavým barvám. A vymalujte jej celý, včetně stropu, ve světlém odtínu. Pokud trváte na tmavší barvě, dejte ji na nejdelší nešikmou stěnu.

Pozor na záclony

Pozor, špatnou službu vám mohou udělat nevhodně zvolené záclony. U místností s nízkým stropem se vyhněte těžkopádným garnýžím. Raději volte lišty či kolejnice a ty umístěte přímo na strop. Materiál záclon, případně závěsů, by měl být lehký, v jemných vzorech a délka až po zem. 

Žádné dlouhé lustry

Rovnou zapomeňte na těžkopádné a velké lustry, které visí ze stropu. Raději sáhněte po přisazených stropních svítidlech nebo bosovkách. Oba druhy osvětlení se instalují přímo do stropu. Některé lustry můžete poměrně snadno nahradit i stojacími nebo nástěnnými lampami. 

Nábytek světlý a vysoký

Opatrní buďte také při volbě nábytku. Vyhněte se tmavému a těžkému nábytku, výraznému zdobení a reliéfům. Místo podlouhlých skříní volte raději vysoké, klidně až do stropu, s úzkými dveřmi. Dojem vyššího stropu vám pomůže navodit lesklý povrch a především zrcadla. S nimi si můžete vytvořit opticky i širší prostor. Jak je správně nastavit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod