Dvířka trouby se mohou až nechutně zašpinit. Vyčistěte je bez velké námahy

 Tipy a inspirace 
12. července 2020 09:54 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Dvířka trouby vyčistěte jedlou sodou  Shutterstock
Čištění trouby je namáhavé a otravné. Když se vám na skleněných dvířkách připeče mastnota, umýt je není snadné. Musíte je drhnout silou, aby zase zářila čistotou. Jde to však i jednodušeji. Zjistěte, jak na to.

Na čištění mastnoty existují různé přípravky, které si můžete pořídit v obchodě. Některé nemusí být funkční podle vašich představ. Pokud neholdujete chemii, vyzkoušejte raději přírodní prostředky, které na mastnotu zaberou.

Prášek do pečiva

Na vyčištění zamaštěných skleněných dvířek vám pomůže prášek do pečiva. Připravte si z něj pastu. Nachystejte si menší misku, do které nasypejte celý sáček prášku do pečiva. Přidejte k němu pár čajových lžiček vlažné vody. Nejprve raději polijte prášek dvěma lžičkami a zamíchejte. Když bude pasta moc hustá, přidejte další. Neměla by však být příliš řídká.

Pastu z prášku do pečiva naneste na skleněná dvířka a rozetřete ji po celé ploše. Nechte ji tam působit alespoň tři hodiny a následně ji vyleštěte do čista. Pokud na dvířkách ještě nějaká mastnota zůstala, postup opakujte znovu.

Jedlá soda

Pokud nemáte prášek do pečiva, stejnou službu vám udělá i jedlá soda. Smíchejte jedlou sodu tak, aby vám opět vznikla hustá kašička. Potřete s ní skleněná dvířka a nechte působit tři až pět hodin. Nezapomeňte při čištění použít gumové rukavice.

Když máte v plánu umýt celou troubu, můžete kašičkou z jedlé sody potřít i celý vnitřek. Ušetří vám to spoustu práce. Nakonec vezměte vlhký hadřík a pastu setřete. Některé zbytky v troubě mohou zůstat, ty odškrábněte špachtlí.

Ocet

Pokud vás na první pokus zklame jedlá soda i prášek do pečiva, vyzkoušejte ocet. Skleněná dvířka znovu potřete kašičkou z jedlé sody. Následně si připravte ocet. Nalijte ho do rozprašovače a smíchejte s trochou vody. Poté octovou vodou postříkejte natřená dvířka. Ocet začne hned reagovat a vytvoří pěnu.

Nechte ho chvíli účinkovat a následně dvířka setřete vlhkým hadříkem či houbičkou. Pokud výsledek stále nebude takový, jaký jste si představovali, opakujte proces ještě jednou. Dále čtěte: Na úklid není vždy dostatek času. Zjistěte, jak ho zvládnout rychle a efektivně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve