Výběr televize. Která technologie má nejlepší obraz a na co ještě při koupi hledět

 Technika 
02. července 2020 08:48 / Petr Vlach
  8
📷
6 fotografií v galerii
U televizních obrazovek existují zcela odlišné technologie JumpStory
Ke koupi existují desítky přístrojů renomovaných i docela neznámých značek. Jak vybrat, abychom se nespálili? Je lepší OLED nebo QLED? Máme zajímavé podněty.

Ačkoliv je výběr televize do obýváku pro mnohé především rozhodnutím designovým a svou roli hraje velikost obrazovky, její umístění a další detaily, přece jen se v určité fázi dostane do popředí otázka technická. A ta se v současnosti redukuje obvykle na otázku OLED nebo QLED. Pokusíme se ji zodpovědět.

OLED či QLED

Televizory, které používají technologii OLED najdeme pod různými značkami, ale jejich panely vyrábí firma LG. Proti tomu se rozhodla firma Samsung jít se svou technologií QLED, která má sice podobný název, ale principiálně jde o jiný zobrazovač. Největším problémem je, že každá technologie má své přednosti a své zápory. Stejně i mezi uživateli se najde řada zastánců jedné či druhé varianty. Jakou televizi tedy pořídit, může být obrovský oříšek.

Výhody a nevýhody OLED

Hlavní výhodou OLED panelů je excelentní podání černé. To je dáno tím, že tato obrazovka rozsvěcí a zhasíná jednotlivé body, takže ty části, které nesvítí, jsou dokonale černé. Takových výsledků žádná jiná obrazovka nedosáhne. Současně i barevné spektrum a sytost barev jsou na velmi dobré úrovni. K vyzdvihnutí je též extrémně nízké zpoždění, takže jde o dobré řešení i pro počítačové hráče.

Zásadní nevýhodou OLED panelu je nižší jas, občasné nepřirozené vyznění barev a zejména možnost vypalování obrazu. Byly provedeny testy, které prokázaly, že pokud se budete dívat pravidelně na stanice, kde bude jasný statický obraz, dojde časem k vypálení těchto částí obrazu trvale na obrazovku a při zobrazení jednolité barvy plochy pak uvidíte i tyto pozůstatky. Protože jsou s tímto jevem zkušenosti i z telefonů vybavených stejnou technologií, dá se předpokládat vznik problémů zhruba po dvou letech běžného užívání televizoru. Problém se mění v závislosti na sledovaném obsahu a době.

Výhody a nevýhody QLED

V případě technologie QLED jde o běžný VA panel, který je doplněn dalšími technologiemi redukujícími odrazy a posilujícími jas. U lepších televizorů je použito zónové zadní podsvícení, které umožňuje posílit efekt černé barvy tím, že se v určité části vypne podsvícení. Hlavní výhodou je perfektní jas, takže je obraz viditelný dobře i ve světlejší místnosti. Televizory mají rovněž nízké zpoždění a velmi slušnou černou, která ale není dokonalá. Naproti tomu mají ale lepší podání bílé barvy. Další výhodou je absence vypalování obrazu.

Nevýhodou je horší černá a o něco horší pozorovací úhly, které se ale Samsungu daří zlepšovat. Také tyto televize mívají vyšší spotřebu.

Definitivní rozhodnutí

Abyste si udělali konečný verdikt, měli byste si prohlédnout obě televize vedle sebe v obchodě. Obvykle je u ukázkové smyčky nejprve velmi zajímavá OLED technologie. Jakmile se ale podíváte na reálný obraz běžného vysílání, zjistíte možná, že je QLED vlastně přirozenější. Každopádně uvažte, zda nesledujete příliš často programy s výraznými statickými logy nebo nehrajete příliš počítačové hry na konzolích. V tom případě by nemusel OLED dlouho vydržet i když se vám jeho obraz líbí. Z hlediska trvanlivosti vítězí tedy QLED nebo jiná LED technologie. A pak si také uvědomte, že doma budete mít jen jednu televizi, takže nebudete zbytečně srovnávat. Některé televize mají i zajímavou možnost výměny rámečků. To jsme ale zpátky u designu. Některé jiné aspekty si zase můžete nastudovat v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod