Co milují pivoňky, aby vám dlouho a bohatě kvetly

 Exterier 
05. července 2020 11:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pivoňky jsou spolu s růžemi opravdovými královnami zahrad Depositphotos
Pivoňky jsou opravdovou ozdobou každé zahrady. Jejich kvetení můžete podpořit několika způsoby. Poradíme vám jakými.

Tyto krásky nás upoutají hlavně svým nádherným velkým květenstvím, ale také omamnou vůní. Ne nadarmo jsou tak spolu s růžemi královnami zahrad. V poslední době přicházejí do stále větší obliby nejen na vesnicích, ale i ve městech. Proto je lze nalézt prakticky v každé zahrádce. Aby vás svou krásou oblažovaly každý rok, je potřeba jim věnovat určitou péči. Není to tak těžké.

Žádné přesazování

Pokud si pohráváte s myšlenkou, že byste pivoňky raději přesadili na místo, kde budou dělat větší parádu, tak zadržte. Přesazování je totiž přesně to, co tyto krásky nenávidí. V takovém případě by se vám mohlo stát, že se jejich květy nepotěšíte několik dalších let, dokonce vám mohou uhynout. Pokud si tedy koupíte novou sazenici nebo dostanete od někoho odkopnutý trs, počítejte s tím, že potrvá tři roky, než pokvete. Záleží také na vhodném stanovišti.

Nejlépe závětří

Pivoňky potřebují slunné místo, ale zase takové, které bude chráněno před větrem. Křehké stonky se totiž velmi snadno lámou, takže pokud je na takovém místě, její květy nebudou nikdy plné a velké, protože je rostlina raději preventivně nevytvoří. Celkově bude vypadat i slabší. A protože květy pivoňky jsou opravdu poměrně těžké, určitě neuškodí, když rostlinu v období květu svážete.

Pozor na hloubku

Jámu pro sazenice vykopejte zhruba 50 x 50 centimetrů. Pivoňky mají rády propustnou půdu, takže pokud máte na zahradě pravý opak, dejte na dno štěrk jako drenáž a na něj dejte přídavek hnojiva. Nechejte vše několik dnů sednout a teprve poté rosltinu zasaďte. Dejte pozor, jak hluboko rostliny zasadíte. Pupeny na dužnatých kořenech musejí být nejvýše tři centimetry pod povrchem půdy, aby mohly dýchat. Pokud je zasadíte příliš hluboko, pivoňky budou slabé a moc vám nepokvetou. Nezapomeňte také na občasné hnojení, které byste pivoňkám měli dopřát po odkvětu.

Když jsou nemocné

Stejně jako jiné rostliny i pivoňky mohou být napadeny různými chorobami. Začnou-li stonky a později listy vadnout i v období, které není příliš suché, jedná se o chorobné vadnutí. V takovém případě je nutné napadené stonky odříznout až u země. Pokud choroba napadla větší část rostliny, seřízněte ji celou. Pivoňky mohou také napadnout mšice. Na ně můžete vyzkoušet jednu z následujících rad, o kterých jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod