Vyčistit lehce mastnou troubu lze i bez chemie

 Tipy a inspirace 
01. června 2020 21:41 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Čištění trouby nebaví nikoho  Depositphotos
Mýt mastnou troubu není nic jednoduchého. Téměř nikoho tato činnost nebaví. Pokud však pečením troubu zašpiníte, čištění se nevyhnete. Zjistěte, jak si mytí trouby zjednodušit přírodními prostředky.

Nejhůř se v troubě čistí připečené zbytky jídla a mastnota. Pokud použijete vhodné přípravky na čištění, nemusíte zašpiněnou troubu drhnout do vyčerpání všech sil. Navíc je nebudete muset kupovat, protože už je v domácnosti patrně máte.

Se zbytky připáleného jídla si poradí ocet s jedlou sodou

Připálily se vám v troubě zbytky jídla? Ty se čistí velmi těžce. Využijte ocet a jedlou sodu. Jde o univerzální pomocníky v domácnosti. Pokud vám někde v domácnosti leží, máte vyhráno. Pomohou vám zbavit se připáleného jídla.

Nejprve smíchejte jedlou sodu v poměru jedna ku jedné. Důkladně ji promíchejte. Vznikne vám kašička, se kterou můžete vytřít celý vnitřek trouby. Nejvíce ji však naneste na připálené zbytky jídla. Jedlou sodu nechte působit ideálně přes noc.

Ráno pastu z jedlé sody nestírejte, ale rovnou si připravte ocet. Zřeďte ho s vodou v poměru jedna ku jedné a nalijte do rozprašovače. Postříkejte s ním místa s připáleným jídlem. Ocet v reakci s jedlou sodu začne pěnit. Nečistoty, které vám na stěnách trouby zbyly, seškrábněte špachtlí.

Mastnotu porazíte s citronovou vodou

Ulpěly vám v troubě připáleniny spolu s mastnými skvrnami? Využijte sílu citronové šťávy. Nachystejte si nádobu, do které nalijte malé množství horké vody. Následně do ní vymačkejte citron i s dužinou.

Nádobu vložte do předehřáté trouby. Nechte ji tam zhruba dvacet minut. Citronová šťáva se bude vypařovat a rozpustí mastnotu. Následně nádobu vyndejte ven a troubu nechte vychladnout. Nakonec navlhčete houbičku a celou troubu s ní vytřete.

Mastné sklo vyčistěte s práškem do pečiva

Při pečení se může zašpinit v troubě i sklo. Použijte na něj prášek do pečiva. Pokud vám zrovna schází, můžete ho nahradit jedlou sodou. Nachystejte si menší nádobu, do které nasypte sáček prášku do pečiva.

Zalijte ho menším množstvím vlažné vody a důkladně promíchejte. Do vzniklé pasty namočte hadřík či houbičku a vydrhněte s ním sklo. Prášek do pečiva nechte působit zhruba hodinu. Následně sklo setřete vodou. Dále čtěte: Spousta lidí při praní prádla chybuje. Patříte mezi ně také?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47