Nebezpečí ukryté v oblečení. Naučte se jej správně dezinfikovat

 Tipy a inspirace 
01. dubna 2020 10:28 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Koronavirus běžné prací teploty nezničí Depositphotos
Myslíte si, že umytí rukou po příchodu z obchodu stačí? Omyl. Nebezpečný virus Covid-19 se totiž může držet i na vašem oblečení. Poradíme vám, jak jej účinně dezinfikovat.

Nejen nemocný, ale i ostatní členové rodiny by se měli v rámci prevence infekce častěji převlékat, prát ručníky a utěrky a také dezinfikovat textilie v domácnosti, včetně oblečení. Protože zvláště u nich hrozí, že jste si například z obchodu přinesli koronavir. 

Svléknout a vyprat

Pokud jedete na nákup vozem MHD, mějte na paměti, že oblečení, ve kterém se pohybujete, byste měli ihned po příchodu domů svléct, dát do pytle a pokud možno co nejdříve vyprat. Mohlo se totiž stát, že jste se cestou nebo v obchodě otřeli o předmět nebo člověka, který byl kontaminovaný. Virus si pak snadno donesete domů. Oblečení proto ihned izolujte od ostatních svršků. 

Boty nechejte venku

Myslíte si, že i vaše obuv nemůže být roznašečem koronaviru? Omyl. Představte si, že na ulici si odplivnul nemocný člověk a vy jste do toho šlápli. V ten moment si domů donesete také dalšího nevítaného návštěvníka. Boty proto nikdy nenoste do interiéru, ale nechejte je na chodbě. 

Třicet nestačí

Většina lidí je zvyklá prát prádlo na 30 nebo 40 stupňů Celsia. Jenomže to koronavirus rozhodně nezlikviduje. Proti němu pomůže opravdu jenom dezinfekce prádla. Nejúčinnější teplota je klasická vyvářka, tedy 90 - 95 stupňů Celsia, případně 60 stupňů Celsia. Jenomže to vám může vaše oblíbené tričko doslova zlikvidovat. Proto v tomto období raději odložte své drahé a značkové oblečení a noste levnější, které vám nebude líto vyhodit v případě, že ztratí praním barvu. Kromě prádla nezapomeňte čas od času pořádně dezinfikovat i pračku. Jak na to jsme psali zde

Vsaďte na aktivní kyslík

Co se týká používání prášku na praní, dezinfekci vám zaručí takové prostředky, které obsahují oxidační prášek. Jde vlastně o aktivní bělidlo na bázi aktivního kyslíku, který podobně jako peroxid vodíku pomáhá s dezinfekcí prádla. V kombinaci s vysokou teplotou je pak dezinfekce prádla opravdu zaručena. Pokud nemáte žádný takový prací prášek, použijte do každého praní prostředek na skvrny, který obsahuje oxidační prášek. V jeho složení by neměla chybět látka sodium percarbonate. Takový prášek můžete klidně přidávat i k pracím gelům nebo kapslím. A v neposlední řadě také nezapomínejte všechno prádlo ještě přežehlit parní žehličkou. Tím docílíte skutečně kvalitní dezinfekce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve