Barvy na stěnách ovlivňují lidskou psychiku. Je dobré zvážit, jakou si zvolit při malování pokoje

 Interier 
20. února 2020 16:18 / Eva Vogelová
  0
📷
11 fotografií v galerii
Barvy na zdech ovlivňují náladu  Depositphotos
Plánujete udělat ve svém interiéru menší změny? Malování pokoje sice baví málokoho, ale když máte zašlé zdi a chcete místnost oživit, je to nevyhnutelné. Pokud přemýšlíte o tom, jaký odstín si zvolit, zjistěte si nejdříve, jak jednotlivé barvy ovlivňují lidskou psychiku, abyste nešlápli vedle.

Dnes si můžete vymalovat místnosti, jakoukoliv barvou chcete, máte na výběr hned z několika různých odstínů. Často je potíž vybrat si ze všech jen jeden nebo dva. Může se stát, že si zvolíte barvu, která vám nakonec nebude vyhovovat, ale bude už pozdě. Barvy totiž dokáží ovlivnit lidskou psychiku natolik, že vám kvůli nim nemusí být v místnosti příjemně. Mohou ovlivnit vaši náladu a některé dokonce i pracovní výkon.

Žlutá barva

Pokud máte během dne málo energie, bude pro vás vhodná žlutá barva. Ta ji totiž dobíjí. Má pozitivní vliv na koncentraci, takže se vám v pokoji se žlutými stěnami bude dobře pracovat. Když trpíte velkým stresem, depresí či úzkostmi, žlutá barva vám dokáže vyčarovat lepší náladu. Jde o barvu, která připomíná přítomnost slunce. V zimě je slunečních paprsků málo, takže žlutou barvou na stěnách si ho trochu připomenete.

Modrá barva

Modrá barva uklidňuje a harmonizuje duši. Pokud se zabýváte doma kreativní činností, odstín modré pro vás bude vhodný. Podporuje totiž kreativitu. Pobyt v místnosti s modrými stěnami ve vás navodí klid, takže se budete moct dobře soustředit na svoji uměleckou činnost. Hodí se i do místnosti, kde nejvíce relaxujete.

Červená barva

Odstíny červené podněcují vášnivost, agresivitu a těkavost. Pokud máte sklony k častému rozčilování se, červenou barvu vám rozhodně nedoporučujeme. Dokáže totiž poměrně snadno v lidech vyvolat vztek. Podporuje úzkostné stavy a zvyšuje krevní tlak. Když však chcete v sobě probudit vášnivost a užít si sex, červená vás v tom podpoří.

Zelená barva

Pokud žijete ve městě, ale vaše duše inklinuje spíše k přírodě, vsaďte na odstíny zelené barvy. Navozuje pocit bezpečí a klidu. Na rozdíl od červené barvy má opačné účinky. Uklidňuje přetíženou a rozvášněnou mysl. Pokud jste vznětliví, zvolte zelenou barvu. Kromě toho zelená barva zlepšuje koncentraci.

Černá barva

Černá barva je velmi oblíbená v módě, protože má zeštíhlující efekt. Vymalovat si s ní celý pokoj však příliš nedoporučujeme. Vyvolává totiž v člověku tíseň, bezmoc, strach a úzkost. Jde o nevhodnou barvu pro lidi, kteří trpí nějakým duševním onemocněním nebo dlouhodobým stresem. Pokud ji však zkombinujete s bílou barvou, podpoří váš spánek. Jde o barvu příhodnou pro jedince, kteří trpí nespavostí. 

Bílá barva

Bílá dodává lidem sílu. Dokáže harmonizovat energii. Prosvětlí celou místnost a díky ní dokáží vyniknout ostatní barvy v místnosti. Pokud však chcete, aby vám vyvolávala dobrou náladu, měli byste ji zkombinovat ještě s jinou barvou.

Oranžová barva

Pokud chcete trochu živější barvu, která však nebude vyvolávat agresi jako červená, zvolte oranžovou. Podporuje dobrou náladu a kreativitu. Jde o ideální barvu pro děti, budou se moci lépe soustředit na hraní a tvoření.

Růžová barva 

S růžovou barvou si budou rozumět milovníci romantiky. Pomáhá nechat negativní emoce v pozadí a podporuje něhu, spokojenost a klid. Má pozitivní vliv na hormonální systém. Dále čtěte: Náladu mohou ovlivnit i barvy svíček.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008