Jak čistit kamenná umyvadla a přitom je nezničit

 Interier 
16. února 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kamenná umyvadla navozují dojem luxusu Depositphotos
Kamená či mramorová umyvadla působí na první pohled nezničitelným dojmem. Tak to ale není a nevhodnou péčí je můžete zničit docela snadno. Když si ale osvojíte správný postup údržby, budou vám sloužit dlouhá léta.

Dát si umyvadlo na desku je v posledních letech velký hit. Někdo si vystačí s běžnou sanitou, jiný ale vsadí na luxus v podobě kamenného či mramorového umyvadla. Jenže o tento typ umyvadel je třeba se správně starat. Jinak můžete drahý designový kousek nenávratně zničit.

Ven kamenné umyvadlo nepatří

V prvé řadě musíte vědět, kam kamenné umyvadlo umístit a naopak kam jej rozhodně neinstalovat. Do venkovních prostor, kde teplota v zimě klesá pod nulu, rozhodně nepatří. Stěny umyvadla by byly v mrazu v takovém pnutí, že by mohly snadno prasknout.

Také nezapomeňte na to, že kamenné umyvadlo je vemi těžké, počítejte s tím a dejte jej na opravdu pevnou desku, ať se nestane nějaké neštěstí.

Bez impregnace to nepůjde

Jako největší nevýhoda se jeví pórovitost a fakt, že určité typy kamene mohou reagovat s kyselinami (citrusové štávy, víno…), které tak postupně naleptávají povrch umyvadla. Tomu lze ale předejít pravidelnou impregnací vhodným přípravkem na přírodní kámen, který povrch uzavře a nasákavost materiálu sníží téměř na nulu. Umyvadlo je vhodné takto impregnovat cca jednou za půl roku s přihlédnutím k četnosti a stylu používání. Pokud se smíříte s nutností občasné impregnace, pak získáte do své koupelny krásný designový kousek, který vám bude dobře sloužit dlouhá léta.

Na co si dát pozor

Pokud si kamenné umyvadlo domů pořídíte, držte jej dál od všech kyselin. Co všechno takové umyvadlo nesnáší?

  • alkohol
  • ocet
  • ovocné šťávy
  • kyselé čisticí prostředky
  • čističe na vany, obklady či odpady s obsahem kyseliny
  • čpavek
  • abrazivní čisticí prostředky
  • čisticí pasty
  • čističe oken

Všechny tyto látky kámen poškozují, mohou zanechat na povrchu matné skvrny, které nelze později odstranit. Lze použít prostředky typu „stop skvrnám“, ale prostředky musejí být určeny pro použití na přírodní kámen.

Kyseliny a louhy ničí leštěný povrch. Leštěný povrch eliminuje porezitu a chrání před nasáknutím.

Skvrny od oleje, mastnoty, barvy, laku nebo vosku mohou být odstraněny intenzivním čističem na přírodní kámen. Krásným designovým doplňkem koupelny je i umyvadlo ze dřeva, o tom, jak o něj pečovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve