Sůl při úklidu zvládne nahradit nejrůznější saponáty

 Tipy a inspirace 
18. ledna 2020 10:25 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kuchyňská sůl vás zbaví skvrn od vína  Depositphotos
Sůl nesmí chybět v žádné domácnosti. Vařit bez ní téměř nelze, je potřebná k dochucování jídel. Málokdo však ví, že může při úklidu nahradit nejrůznější saponáty. Mnohdy to dokáže dokonce i lépe. Co všechno můžete vyčistit solí?

Sůl je nepostradatelná surovina v kuchyni, ale pomůže vám i s úklidem. S kuchyňskou solí můžete vyčistit znečištěnou troubu, skvrny od vína nebo ucpaný odpad. Pokud zrovna nemáte po ruce běžné saponáty, nebo je už používat k úklidu nechcete, nahraďte je kuchyňskou solí.

Zanesená trouba

Málokoho baví úklid trouby. Často tam totiž najdete připálené zbytky jídla a mastnotu. Zjednodušte si její čištění s pomocí kuchyňské soli. Jednoduše ji nasypte na všechna zašpiněná místa. Troubu zavřete a na chvíli zapněte. Vypněte ji ve chvíli, když uvidíte, že sůl začíná hnědnout. Počkejte několik minut, než trouba vychladne.

Následně si vezměte hadřík a veškerou sůl s nečistotami setřete. Podobně můžete sůl využít i na zaneřáděný sporák. Pokud vám na něj ukápne trochu polévky či omáčky, posypte ji solí. Po vychladnutí opět setřete nečistoty hadříkem.  

Červené víno na oblečení

Většina považuje rozlité červené víno za nezvratnou katastrofu. Není to však nutné. Červenou skvrnu můžete odstranit s pomocí soli. Nasypejte ji na zašpiněné místo. Udělejte to nejlépe hned ve chvíli, kdy se červeným vínem umažete. Čím dříve použijete sůl, tím budete mít větší šanci, že skvrna zcela zmizí.

Kuchyňskou sůl nechte působit na oblečení zhruba čtvrt hodiny, ale může tam být i o několik minut déle. Sůl pohltí sytě červenou barvu. Následně sůl odstraňte. Na oděvu by vám měla zůstat pouze vybledlá skvrna, kterou už zvládne vyprat pračka.

Ucpaný odpad

Ucpaný odpad občas potrápí každou domácnost. Pokud nechcete používat agresivní čisticí prostředky, sáhněte po kuchyňské soli. Nachystejte si hrnek a zhruba do jeho poloviny nasypejte sůl. Následně ji nechte rozpustit zhruba v jednom litru vařící vody.

Roztok nalijte do odpadu a nechte jej působit zhruba dvacet minut. Následně odpad propláchněte horkou vodou a vše by mělo povolit. Pokud se to však nepodaří, zopakujte tento proces ještě jednou. Dále čtěte: Jak předejít v zimním období plísním v domácnosti?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod