Zahalte své bydlení do modré. Letos je to barva roku

 Interier 
20. ledna 2020 13:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Modrá barva vyjadřuje pocit klidu, stability a sebedůvěry Depositphotos
Milujete modrou barvu? Pak vás určitě nadchne, že právě tento rok se ponese ve znamení modré barvy. Zahalte do ní váš byt. Nevíte jak a s čím ji kombinovat? Poradíme vám.

Institut Pantone představuje každým rokem barvu roku. Tedy jeden odstín, který bude v dané sezoně ovlivňovat nejenom módu, ale také bytový design a grafiku. Zatímco loni vévodila Living coral, barvou pro rok 2020 se stala Classic Blue. Tedy odstín, který snad miluje každý a hodí se opravdu všude, včetně bydlení. Tato barva vyjadřuje podle Institutu Pantone stálost, jistotu, klid, sebedůvěru a vzájemné napojení. Není tedy nic hezčího, než novou dekádu, která bývá často plná nejistot a očekávání, začít právě tímto nádherným a příjemným odstínem. Kam jej použit a s čím kombinovat?

Doplňky i kusy nábytku

Klasickou modrou barvu můžete použít nejenom při tvorbě nového interiéru, ale také již toho stávajícího. Tento odstín je totiž velice dobře kombinovatelný se světlými barvami. Nádherná modrá ještě více vynikne s lesklými kovovými prvky, ale sluší jí materiály, jako je například samet. Nebojte se modrou vnést do interiéru pomocí dekorací, například v podobě nových závěsů, polštářů či přehozů. Ti odvážnější se ale klidně mohou pustit i do větších kusů nábytku. Velmi elegantně bude vypadat v obývacím pokoji modré křeslo, pohovka, v ložnici zase postel. Nicméně vždy je potřeba mít na mysli, že tento typ modré je poněkdu tmavší a je s ním tedy potřeba zacházet tak, aby celek nevypadal příliš ponuře a těžkopádně.

Snadno kombinovatelná

Modrá barva je velmi snadno kombinovatelná s celou škálou barev. Nebojte se sáhnout po temně zelené, pudrově růžové, ale i loňské barvě roku Living Coral. Pokud milujete tento zářivý odstín a nevíte, s čím by ladil, psali jsme o tomto tématu zde. Velmi hezky se snoubí i se světle fialkovou, šedou, pudrově růžovou, pískově hnědou, světle zelenou, ale i kovovými tóny stříbrné a zlaté. A skutečný punc luxusu jí dodá měděná barva. Pokud se bojíte výrazných kombinací, sáhněte po klasice, jakou je bílá, černá, krémová či další jemné odstíny modré a fialkové. 

Nebojte se neutrálu

Společnost Pantone k trendy barvám vždy ještě přidává i čtyři neutrální, se kterými je snadné odstín roku kombinovat. Takže pokud si nejste jisti, pak věřte, že s Classic Blue rozhodně ladí námořnická modř, sněhově bílá, kouřový odstín béžové a také světle velbloudí odstín.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008