Poruchy se nevyhýbají ani sušičkám. Některé zvládnete opravit i sami

 Technika 
12. prosince 2019 14:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Když sušička nefunguje, je třeba odhalit problém Internet
Sušičky se už zabydlely v českých domácnostech, protože si lidé uvědomili, jak skvělý pomocník to je. I tyto spotřebiče se ale čas od času porouchají. Není ale třeba vždy volat opraváře, s některými závadami si poradíte i sami.

Když se sušička pokazí, je třeba ze všeho nejdřív odhalit, kde problém vznikl. Závady mohou být různé. Při závažnějších poruchách je nutné přivolat autorizovaný servis, někdy ale poruchu zvládnete odstranit i sami. Představímme vám nejčastější poruchy sušiček.

Oblečení je ze sušičky pokrčené nebo poškozené

Doteď jste byli zvyklí vyndávat jen krásně rovné prádlo, které stačilo lehce protřepat a ihned uložit do skříně? Dnes jste ale dosušili a oblečení bylo tak pokrčené, že jej budete žehlit týden?

Na tento problém existuje více řešení a dokonce k nim nebudete potřebovat ani šroubovák. V první řadě je možné, že jste oblečení ze sušičky vytáhli nesprávně. Ano i to se dá. Čím déle necháte oblečení v sušičce jen tak ležet, tím víc pokrčené bude. Abyste nemuseli vaše oblečení žehlit, je nejlepší jej ze sušičky vytáhnout, dokud je ještě teplé. Stačí ho pak pouze trochu protřepat a můžete rovnou skládat do skříně.

Dalším důvodem, proč je oblečení pokrčené, může být také to, že nepoužíváte změkčovač ve formě aviváže nebo vlněných koulí do sušičky, které jsou navíc ekologické a dají se použít vícekrát. Díky aviváži je navíc vaše prádlo krásně voňavé a hebké. Důležité ale je to s ní nepřehánět a používat pouze množství doporučené výrobcem, jinak se může stát, že se váš spotřebič zanese.

Oblečení se v sušičce pokrčí i v případě, že jste sušičku přeplnili nebo i naopak, že jste do ní dali prádla málo. Sušičku je třeba plnit s rozumem, aby sušení proběhlo tak, jak má. Nesprávná teplota, resp. nesprávně zvolený program sušení taky hraje důležitou úlohu.

Pokud se vám stane, že oblečení ze sušičky vytáhnete poškozené, zřejmě se v bubnu točilo něco, co se točit nemělo. Proto zkontrolujte, jestli se v bubnu nenacházejí nějaké uvolněné součástky nebo části oblečení s ostrými hranami.

Sušička je příliš hlučná nebo vydává divné zvuky

I když jsou v poslední době sušičky poměrně tiché, často jejich chod doprovází více různých zvuků. Pokud se tyto zvuky začnou měnit oproti normálu, je třeba zbystřit. Pokud slyšíte hlasité skřípání, velmi pravděpodobně půjde o poruchu ložiska motoru. Pokud je poškozené ložisko motoru, může velmi lehko dojít k úplnému zničení sušičky. V takovém případě je nejlepší přenechat práci opraváři. 

Kromě poškozeného ložiska motoru může být uvolněný či poškozený hnací řemen sušičky. I v těchto případech je třeba zavolat servis, jelikož byste mohli nesprávným zacházením sušičku poškodit. Hnací řemen může způsobit i rachotivý zvuk. Řemen však nemusí být vysloveně poškozený, ale jen uvolněný.

Pokud jste v průběhu sušení slyšeli bzučivý zvuk, může jít o zaseknutý motor nebo problémy s otočením bubnu, které může způsobovat příliš mnoho prádla v sušičce. V tom případě je třeba množství oblečení ubrat. Pokud to nepomůže, opět bude nutné obrátit se na servis.

A co rachotivý zvuk? Ten může vydávat elektrická instalace, která je vedle krytu ventilátoru. Nebo ho může způsobovat uvolněný ventilátor. Spotřebič je třeba jemně odtáhnout od stěny. Další nepříjemné a netypické zvuky v průběhu sušení mohou být způsobené i poškozenou napínací kladkou. Spoustu náhradních dílů lze volně dokoupit, vždy se ale poraďte s odborníkem, abyste koupili ty správné.

Sušička funguje, ale neohřívá

Jednou z možností, proč sušička neohřívá tak, jak má, je její nesprávné zapojení. Zkuste sušičku zapojit do zásuvky přímo, bez prodlužovacího kabelu. Výrobci dokonce na svých stránkách varují, že na zapojení spotřebičů nesmíte používat prodlužku, protože by mohl nastat zkrat či dokonce požár. Pokud však sušičku máte zapojenou správně přímo v zásuvce, je třeba zkontrolovat, zdali náhodou není poškozený samotný kabel.

Pokud i ten je v pořádku, pak je možná chyba úplně jinde. Na to, aby sušička mohla ohřívat vnitřek bubnu, potřebuje vzduch. Ujistěte se, že není ucpaný ventilační otvor a zdali jste vyčistili filtr, který by se měl čistit po každém cyklu. Jsou to důležité bezpečností části spotřebiče, které zabraňují přehřívání a pokud se poškodily, je třeba je nechat vyměnit.

Velmi důležitou součástí sušičky je i tepelná pojistka. Ta v případě poruchy odpojí proud topného tělesa, aby se teplota nezvýšila na nebezpečnou úroveň, případně aby nevznikl požár. Tuto součástku je opět třeba vyměnit za novou, protože je velmi důležitá.

Pokud se vám však pokazilo topné těleso sušičky, které se nachází stejně jako tepelná pojistka za zadním panelem sušičky, bude třeba ho vyměnit. Hledejte odlomené či ohořelé části tělesa. Jeho kontinuitu si nejdříve ověřte multimetrem. Dalším podezřelým na seznamu by mohl být i termostat. Pokud sušička suší prádlo příliš dlouho, řešení je jednoduché: vyčistěte filtr.

Sušička hřeje příliš nebo se oblečení v sušičce sráží

Za přehřívání může opět termostat, topné těleso či filtr a ventilační otvor. Při přehřívání je před kontrolou či výměnou součástek důležité nejdříve počkat, aby sušička zcela vychladla. Pokud se vám oblečení v sušičce srazilo a nemáte žádné jiné problémy s ohřevem sušičky, zkuste změnit program sušení podle pokynů na štítku vašeho oblečení nebo dle pokynů v návodu vaší sušičky.

Sušička nejde zapnout

Pokud sušička nejde zapnout, je třeba zjistit proč. A bez pomoci opraváře to zřejmě nezjistíte. Důvodů, proč sušička nejde zapnout, může být více.

Nejčastěji problém se zapnutím způsobují dvířka sušičky. Nejdřív se ujistěte, že se mezi dveřmi a gumovým těsněním nezaseklo prádlo. Pokud ne, problém by mohl být i ve spínači sušičky. Sušička jej má z bezpečnostních důvodů a pokud je tato součástka poškozená, může to být důvod, proč sušička nejde zapnout. Jak zjistíte, že je spínač dveří pokažený? Když zavřete dveře sušičky a neslyšíte typické cvaknutí, znamená to, že se dveře neaktivovaly a spínač je zřejmě pokažený. Pokud zavřete dveře a ty kliknou, pak spínač funguje.

Některým sušičkám může dělat problém samotný spínač ON/OFF, který má nouzové vypnutí. Jak zjistíte, že funguje? Zkuste sušičku zapnout. Pokud ze sušičky uslyšíte zvuk, vypínač funguje. Pokud se však nestane nic a ani nic neslyšíte, budete muset zřejmě vypínač vyměnit. Třeba ho ale nejdřív otestovat multimetrem.

Sušička se nezapne, pokud v tepelné pojistce kvůli ucpanému ventilačnímu otvoru nastal zkrat. Pokud vám zkrat potvrdí tester kontinuity, budete muset tepelnou pojistku vyměnit. Nezapomeňte však zkontrolovat a vyčistit ventilační otvor, protože v tepelné pojistce mohl nastat zkrat právě kvůli ucpanému otvoru.

Pokud se sušička nedá zapnout a jen bzučí, na vině může být motor sušičky. V tomto případě bude nejlepší, když tento úkol přenecháte opraváři.

Kromě jiného můžete mít problém zapnout sušičku kvůli hnacímu řemenu nebo elektrické energii. Pokud však sušičku zapnete a funguje, avšak buben se netočí, pravděpodobně to bude hnacím řemenem (může být posunutý, roztrhnutý, starý atd.). Pokud se vaše sušička chvíli po zapnutí sama vypne, může mít pokažený termostat, ucpaný ventilační otvor nebo může být jen přeplněná. O tom, jak vybrat sušičku, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47