Připálili jste žehličku? Víme, jak ji jednoduše vyčistit

 Tipy a inspirace 
09. prosince 2019 11:12 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Když si nedáte pozor, můžete snadno propálit oblečení  Depositphotos
Připálit žehličku je snadné. Stačí, když se vám pod ni dostane třeba kousek plastu. Můžete špatně odhadnout její teplotu a hned máte problém. Nejde však o nic, co by se nedalo vyřešit. Zjistěte, jak vyčistit připálené kousky na žehličce.

Spousta žehliček se vyrábí z hliníku, protože jde o velmi dobře vodivý materiál. Problém spočívá v tom, že právě hliník se velmi snadno a rychle může poničit. Pokud uvažujete o nové žehličce, vyberte si takovou, kde je upevněný speciální plát z nerezového materiálu. Není tak náchylný na zachytávání látek a úspěšně odolává poškrábání. Pokud si zatím neplánujete pořídit novou žehličku, jednoduše tu svoji vyčistěte od připálenin.

Ocet

Ocet je univerzální čisticí prostředek v domácnosti. Uklidíte a vydezinfikujete s ním téměř cokoliv. Výjimkou není ani připálená žehlička. Nejdříve ji nahřejte. Následně si vezměte plátěný hadřík, který by měl být čistý. Namočte ho do octa a důkladně vyždímejte. Na místo, kde obvykle žehlíte, dejte suchý ručník. Přes něj přehoďte hadřík namočený v octu.

Poté začněte nahřátou žehličkou přejíždět přes mokrý hadřík. Největší úspěch budete mít, když s žehličkou začnete přejíždět přes hrany žehlicího prkna či jiného povrchu, kde obvykle žehlíte. Dejte si pozor, aby se ocet nedostal do napařovacích otvorů.

Pasta na zuby

Možná se budete divit, ale s připečenou látkou na žehličce vám pomůže pasta na zuby. Pokud vám zrovna došel ocet, použijte ji. Nenechte žehličku zcela zchladnout, ale ještě za tepla odstraňte přiškvařené kousky s pomocí špachtle. Po tomto kroku ji můžete nechat vychladnout.  

Sežeňte si hadřík, na který vymačkejte trochu zubní pasty. Krouživými pohyby začněte vychladlou plochu žehličky hadříkem čistit. Pastu na zuby můžete použít na hliníkovou i nerezovou žehlicí plochu.

Sůl

Sůl vám stoprocentně pomůže odstranit připáleniny z žehličky. Funguje sice velmi dobře, ale měli byste s ní zacházet velmi opatrně, protože vám může poškrábat žehlicí plochu. Pokud vám nebude fungovat ani jeden z předchozích způsobů, teprve poté se vrhněte na odstraňování připálenin s pomocí soli.

Nejprve nasypte velkou vrstvu soli na obyčejný hadřík, který položte na místo, kde obvykle žehlíte. Na hrany žehlicího prkna dejte noviny. Žehličku nechte nahřát a hned poté s ní začněte přejíždět po hadříku se solí a novinách. Zrnka soli by se neměla dostat do napařovacích otvorů. Vánoce se rychle blíží a vy už teď máte stres z předvánočního úklidu? Zjistěte, proč byste to s ním neměli přehánět.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve