Tyto věci do vysavače určitě nepatří

 Tipy a inspirace 
21. září 2019 16:14 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vysavače může snadno poškodit i drobný předmět Depositphotos
Vysavač je skvělý pomocník při úklidu. Ovšem nesprávným zacházením se může rychle zničit. Co byste neměli nikdy vysávat? Možná budete překvapeni.

O některých produktech se dá tvrdit, že je potřebují výhradně lidé, kteří si potrpí na sterilně čisté domácnosti. Vysavač je ale zcela nezbytným pomocníkem, který používáme všichni i několikrát do týdne. Klasické vysavače jsou určeny na běžnou a suchou špínu, která se v domácnosti vyskytuje - tedy prach a drobky. Jenže někdy na to nedbáme a bez rozmyslu vysajeme skoro cokoli, co nám přijde do cesty. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom vysavač nezničili a prodloužili jeho životnost?

Pozor na vlhkost

Do vysavačů, které nejsou přímo určené pro mokré vysávání, rozhodně nepatří nic, co je vlhké. Pokud se do vysavače dostane vlhkost, může se v něm také vytvořit plíseň, a hlavně kvůli vlhkosti vám může spotřebič také přestat fungovat. Samozřejmě ani vysavače, které umějí vytírat, nejsou určeny k tomu, aby si poradily s větším množstvím vody. 

Střepy patří do koše

Co vás jako první napadne, když rozbijete skleničku? Zřejmě sáhnout po vysavači. Ale zadržte! Nejenomže mohou protrhnout sáček uvnitř vysavače, ale sklo může poškodit i motor či hadici. Kousky skla tedy nejprve zaměťte a ty malé můžete posbírat třeba pomocí starého chleba. Ten vám může pomoci i v dalších domácích činnostech, o kterých jsme psali zde

Kam s vlasy

Každému člověku padají vlasy. Problém je, že nejvíce jsou na zemi vidět dlouhé a tmavé. Pokud se jedná o pár vlasů, vysavač si s nimi hravě poradí. Pokud ale narazíte na větší pramínky nebo chomáče, raději je nejprve zameťte: jinak by vám mohly ucpat vysavač, případně se namotat na kartáč, který by pak přestal plnit svou funkci. I z těchto důvodů je potřeba jej pravidelně čistit.  

Co nechat průmyslovým vysavačům

Nikdy se nepouštějte do vysávání popela nebo zbytky stavebnin. Takové úkony zvládnou pouze průmyslové vysavače, které jsou přímo dělané na velkou zátěž. V opačném případě hrozí, že si vysavač nenávratně poškodíte. Stejně tak se při vysávání dívejte, zda vám na podlaze například nezůstaly rozsypané šroubky, mince, dětské kostky nebo sponky. I tyto zdánlivě neškodné předměty vám snadno mohou ucpat hadici, ale i poškodit motor či ventilátor. Pokud přesto nedopatřením vysajete podobný předmět, přístroj vypněte a předmět vyndejte hned ven.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve