Topná sezona startuje, připravte se na ni

 Interier 
17. září 2019 15:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Termostat umožňuje nastavit teplotu pro každý den v týdnu tak, aby se topilo jen tehdy, když doma skutečně někdo je Depositphotos
Zima už se k našim domovům přibližuje mílovými kroky. Jestli ještě pořád otálíte s přípravou na topnou sezonu, je nejvyšší čas.

Včasné seřízení a kontrola kotle, anebo vyčištění komínu, vám dokáže nejen ušetřit finanční prostředky, ale i předcházet zbytečným starostem. Poradíme vám, na co byste se před topnou sezonou měli zaměřit, a navíc přidáme několik cenných tipů na úsporu energií.

Kontrola radiátorů

Ještě, než začnete pořádně topit, měli byste z radiátorů vysát prach, což odlehčí nejen alergikům, ale také vaší peněžence – zašpiněné a zaprášené radiátory zvyšují spotřebu tepla až o deset procent! Přesvědčte se, že jste před radiátory nepostavili nábytek, nebo je nezakryli těžkými závěsy. Úsporám tepla pomáhá reflexní folie za radiátory, která teplo namíří zpět do místnosti. Na noc zatahujte závěsy a venkovní žaluzie, tak vám uteče méně tepla okny. Před samotným spuštěním kontrolujte, jestli v topné soustavě něco neprotéká a proveďte řádné odvzdušnění. Pokud pod topením objevíte tmavý flek od vykapané vody, je vhodné pozvat odborníka, aby závadu odstranil dřív, než začnete vytápět.

Revize kotlů

Moderní kondenzační kotle jsou úsporná, ale poměrně složitá technická zařízení. Každý rok by je proto měl prohlédnout revizní technik, který mimo jiné zkontroluje stav hořáku, výměníku, těsnost spalovací komory a odvodu spalin a provede správné seřízení kotle. Pravidelná údržba kotle zvyšuje bezpečnost při vytápění a prodlužuje jeho životnost.

Komíny protáhnout

S bezpečností při vytápění má co dočinění také komín. Zanesené roury se můžou stát příčinou nebezpečného požáru, který poničí krovy i střechu domu. Protažený komín má také mnohem lepší tah, takže ochraňuje kamna a kotle před zanášením a dehtováním. Vyčistit si komín můžete zvládnout i sami. Jak na to, jsme psali zde.

Nepřetápějte zbytečně

Zbytečné přetápění vás nejen stojí zbytečně moc peněz, ale navíc může vést i ke zdravotním problémům. Spánku totiž prospívá snížení teploty – v chladnější ložnici se vám tedy bude nejen lépe spát, ale navíc je to zdravější pro organismus.

Ideální teplota jednotlivých místností:

  • Obývací pokoj: 20 – 22 °C
  • Ložnice:  18 – 22 °C
  • Kuchyně: 18 °C
  • Koupelna: 24 °C
  • Chodby, schodiště: 10 – 15 °C

Nastavte správně termostat

Rozdílnou teplotu během dne snadno zajistíte pomocí pokojového termostatu
s časovým spínačem. Umožňuje naprogramovat snížení teploty na noc nebo na dobu, kdy v místnosti nikdo není, a tím šetřit energii i náklady. Základní úsporné pravidlo zní: nevytápějte, když doma nejste. Místo toho jen temperujte. Dávejte si ale pozor, aby při temperování místností neklesla teplota pod 16 °C, jinak bude jejich opětovné vytopení trvat dlouho. Pokud máte topení s termostatickou hlavicí, nezapomeňte ho při odchodu z domácnosti stáhnout. Stačí o pár stupňů, například o 2 - 3 °C, není dobré ho úplně vypínat. Opětovné navýšení teploty totiž při úplném vypnutí spotřebuje mnohem více energie, než když místnost lehce temperujete.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve