Postel je dokonalým semeništěm roztočů. Jak často bychom měli měnit povlečení?

 Tipy a inspirace 
19. srpna 2019 16:26 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
V jednom gramu prachu se nachází 15 tisíc roztočů Shutterstock
Pravidelné utírání prachu, žehlení nebo vytírání podlah je běžnou součástí zkrášlovacího procesu vaší domácnosti. Přemýšleli jste však někdy nad tím, že byste měli zpravidelnit také výměnu ložního prádla? Obvykle na ni totiž zapomínáme a přistupujeme k ní opravdu jen jednou za čas.

Přitom si i tato činnost zaslouží mnohem častější frekvenci a dodržování určitých pravidel, která shrnujeme v našem článku.

Potíme se i v posteli

V posteli trávíme až třetinu dne, a pokud máme volno, pak i déle. Není proto divu, že se lůžkoviny stávají semeništěm bakterií a roztočů. V povlečení se totiž usazují mikrobiologické částečky, jako například odumřelá kůže či pot, které následně mohou způsobit zdravotní potíže. Zvláště u alergiků by proto měl být kladen důraz na častou a pravidelnou výměnu ložního prádla.

Zdroj biologického materiálu

Jestli se vám navíc více mastí kůže, určitě jste zaregistrovali, že pokud dlouho nevyměníte povlečení, začne se vám na zádech, obličeji i jinde po těle tvořit akné. Mimo takzvaného biologického materiálu se v prostěradlech, povlečení i peřinách usazuje velké množství roztočů a prachu. Pokud navíc v posteli s vámi spí čtyřnozí miláčci, o to spíše je třeba dbát na hygienu.

Týden, maximálně dva

Jen pro příklad, v jednom gramu prachu se nachází 15 tisíc roztočů! To zejména u jedinců, kteří mají potvrzenou alergii na prach a roztoče může zadělávat na velký zdravotní problém.

Když si k tomu připočtete, že člověk se v noci potí, obměna ložního prádla jednou týdně rozhodně není zbytečná. Je dokázáno, že člověk za noc vypotí až 1,5 litru vody, která se vstřebává do matrací a lůžkovin.

Myslete i na polštáře a peřiny

Riziko zdravotních problémů může eliminovat chránič matrací, který dokáže přítomnost roztočů a bakterií výrazně eliminovat. Nezapomeňte na to, že součástí ložního prádla je také prostěradlo, které vyžaduje obměnu stejně často. Také samotné přikrývky a polštáře je potřeba alespoň dvakrát ročně vyprat nebo dát do čistírny.

Pomocnice sušička

Pokud navíc máte sušičku, vytáhne vám z nich další prach, případně psí chlupy. Divili byste se, kolik takových pozůstatků i po řádném vyprání nejen na povlečení, ale i v peřinách a polštáři zůstává. Při obměně ložního prádla je také vhodné matrace vysát speciální prachovou hubicí.

A když už budete zpytovat svědomí při tom, jak důkladně se věnujete vašemu ložnímu prádlu, zkuste mrknout také na to, zda se nedopouštíte při úklidu i jiných zbytečných chyb. Přehled těch nejčastějších najdete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve