Jak můžeme v horkých dnech ochladit sebe i domov bez klimatizace?

 Tipy a inspirace 
25. června 2019 15:49 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Když udeří vedra, je každá rada drahá Shutterstock
V letošních vedrech se bez klimatizace uvnitř bytu těžko přežívá, a to zejména ve městech, která jsou extrémně vyhřátá. Ve velkém teplu se dá sotva v noci spát. Vyzkoušejte několik tipů, které vám pomohou místnosti trochu ochladit, aby se v nich dalo přežít.

Spousta lidí se těší na léto, ale když udeří velká vedra, většina by nejraději přivolala zimu zpět. V malých bytech pouze se dvěma až třemi okny se projevují vysoké teploty nejvíce. Pořízení kvalitní klimatizace může být pro někoho finančně nemožné. Ochladit si byt můžete i jinak.

Bez žaluzií a závěsů to nepůjde

Žaluzie a závěsy neslouží dobře jen v noci, ve dne je v horkých letních dnech budete potřebovat mnohem více. Nejlepší by bylo, kdybyste měli obojí. Od rána mějte všechno zatažené. Závěsy a žaluzie pohltí sluneční paprsky a teplota k vám do místnosti už tak výrazně nepronikne.

Nalijte si do rozprašovače vodu a postříkejte důkladně závěsy. Díky tomu budete mít v místnosti větší vlhko. Pokud je venku vyšší teplota než uvnitř, neotevírejte okna. Když máte doma vyšší teplotu než venku, otevřete všechna okna, ale závěsy rozhodně neodhrnujte.  

Vypněte veškerou elektroniku a spotřebiče

Elektronika a spotřebiče produkují spoustu tepla, a díky tomu ještě zvyšují teplotu v místnosti. Ve velkých vedrech zapínejte jen potřebné přístroje. Tím je třeba lednice. Když se nedíváte na televizi, hned ji vypněte. Zapnutý počítač nebo notebook vydává spoustu tepla. Pokud ho nutně nepotřebujete, dejte si od něj oddych.  

Pořiďte si větrák

Bez větráku vám bude v horkých letních dnech opravdu těžko. Můžete si vybrat z několika typů, větráky nejsou tak drahé jako klimatizace. Díky větráku se vám bude doma alespoň trochu hýbat vzduch.

Nejlepší by bylo, kdybyste větrák mohli umístit na strop, kde se mu podaří zchladit vzduch nejvíce. Pokud to není možné, postavte před něj kostky ledu nebo zmrzlou láhev, aby rozvířil chlad. Mimochodem, sklenice s ledem můžete v místnosti umístit na různá místa, aby vám trochu ochladily vzduch.

Spěte na zemi a dejte si prostěradlo do mrazáku

U stropu se drží největší vedro. Čím níž se nacházíte, tím menší teplo tam bude. Nejnižší bod, kde můžete spát, je zem. Dejte si tam matraci nebo nějakou měkkou podložku. Možná to pro vás nebude moc pohodlné, ale rozhodně už vám nebude takové vedro.

Před spaním si dejte prostěradlo do mrazáku, nechte ho tam alespoň dvě hodiny. Můžete si na něj lehnout, nebo se s ním zakrýt. Trochu vás ochladí a bude moct v klidu usnout. O tom, jak mít doma voňavý a čerstvý vzduch, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47