Myjete nádobí v ruce? Pak asi přivítáte tipy, jak ušetřit za vodu

 Tipy a inspirace 
21. března 2019 11:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
V řadě domácností se stále ještě umývá nádobí ručně Depositphotos
Také patříte k těm domácnostem, které nemají myčku? Nejste jediní. Poradíme vám, jak mýt nádobí bez zbytečného plýtvání.

Mytí nádobí patří ke každodenní rutině. Přesto tento postup dodržují v každé rodině jinak. Zatímco jedni čekají, až se jim nahromadí větší množství a pak jej umyjí v napuštěném dřezu, druzí je naopak myjí hned a pod tekoucí vodou. V obou případech se dá umýt nádobí efektivně a úsporně. Stačí dodržet pár pravidel.

Zbytky patří do koše

Ať už myjete nádobí jakýmkoliv způsobem, v první řadě jej zbavte zbytků jídla, nánosů omaček a podobně. Zvlášť, pokud umýváte nádobí v napuštěném dřezu. Veškerá špína totiž zůstane ve vodě a všechno následující nádobí se v ní vykoupe. A to už skutečně není ani moc hygienické. Silně znečištěné nádobí rovněž nechejte odmočit ve vodě, bez saponátů, půjde to pak rychleji. Vyhněte se odmáčení u nožů nebo náčiní ze dřeva. Dlouhé máčení totiž dřevu ani ostří nedělá dobře.

Mytí ve dřezu

Pro tuto variantu je ideální, pokud máte k dispozici dva dřezy, jeden na mytí a druhý na oplachování. Pokud je nemáte, můžete si pomoci třeba lavorem nebo velkou mísou. Na mytí používejte co nejvíce teplou vodu, která má mezi 38 – 40 °C, ale může být i vyšší. Protože jen tak zlikvidujete skutečně veškerou mastnotu i zbytky jídla a nebudete muset použít ani tolik mycího prostředku. Při mytí rozhodně používejte gumové rukavice, díky nimž vás voda nebude tolik pálit. Na oplachování si dejte vodu studenou. Mycí prostředek dejte do mycí lázně až po napuštění vody, zabráníte tím vytvoření příliš velkého množství pěny. Obvykle stačí 2 – 3 vstříknutí na 5 l vody, aby se vytvořila pěna. Jakmile zmizí, je potřeba prostředek znova nadávkovat.

Od menších po větší

Správné pořadí mytí začíná od skla přes porcelán, dřevo, plast, příbory a úplně poslední přijdou na řadu hrnce a větší kousky. Vodu samozřejmě nezapomínejte měnit, jakmile už se na ní tvoří mastná oka, špína a je bez pěny. Pokud chcete mít nádobí lesklé, dejte je svisle dolů na odkapávač. A kdy položíte umyté skleničky dnem vzhůru na suchou utěrku, oschnou vám bez jediné kapky a i jejich okraje budou zcela beze skvrn.

Mytí pod tekoucí vodou

U vyznavačů mytí nádobí pod tekoucí vodou je potřeba si uvědomit, že čím déle je voda puštěna a čím větším proudem teče, tím jsou vyšší náklady. Je tedy potřeba, aby doba mytí byla co nejkratší. Vyhněte se tedy zdlouhavému drhnutí, takže pokud můžete, nechejte silně špinavé nádobí nejprve na chvíli odmočit. Pak si do misky nalijte trochu vody a v ní rozmíchejte mycí prostředek. Houbičkou nebo kartáčkem roztok aplikujte na nádobí, umyjte ho a teprve pak vše hromadně opláchněte pod tekoucí vodou. Mycí prostředek vyměňujte vždy, když vám přestane pěnit.

Čistá houba je základ

A co je hlavní, nezapomeňte pravidelně měnit mycí houbu. Ideálně každý týden, protože v ní se drží mnohem více bakterií než například na záchodovém prkénku. Další zajímavé informace o houbičkách, které jste možná ani netušili, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod