Věšíte toaletní papír ke zdi nebo ven? Jenom jeden způsob je správný

 Tipy a inspirace 
17. ledna 2019 10:59 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Roličku toaletního papíru poprvé světu představil její vynálezce Seth Wheeler Shutterstock
Ke zdi nebo naopak v prostoru? Možná, že jste nikdy nepřemýšleli nad tím, jak má správně viset rulička toaletního papíru. Ale vězte, že tento detail je skutečně důležitý.

Rulička toaletního papíru je vynález starý hodně let. Úplně první rolovaný toaletní papír s oddělenými kousky vynalezl v roce 1891 newyorský podnikatel Seth Wheeler. Od té doby prošel toaletní papír celou řadu vylepšení. Dnes si v obchodě můžete vybrat papír nejenom podle vrstev, ale také dle barev, potisků či vůní. Nicméně to, jak si jej doma zavěsíte do držáku, je poměrně důležité. Proč?

Za vším hledej hygienu

O tom, jakým způsobem má být toaletní papír umístěn v držáku, se vede celá řada debat. Zatímco zastánci varianty „ke stěně” tvrdí, že takto papír nepřekáží a nemá tendenci se odmotávat, druhá strana zase je toho názoru, že jim vadí už prostý fakt, že se papír celou jednou stranou dotýká stěny, což není zrovna hygienické. A právě v tomto argumentu mají jednu velkou pravdu.

Množírna bakterií

Vědci z jedné americké univerzity zjistili, že ve chvíli, kdy saháme pro toaletní papír, máme na rukou nejvíce bakterií. A pokud papír v tu chvíli visí směrem ke stěně, kontaminujeme bakteriemi stěnu pod ním. A tím pádem se mohou tito drobní živočichové množit a šířit dál na další lidi a nakazit je celou řadou nemocí. Vědci dokonce našli na stěnách pod toaletním papírem dvacet různých kmenů bakterií. A to už není málo.

Změna směru?

Takže pokud jste zastáncem teorie ke stěně, zkuste si příště, až budete věšet toaletní papír, vzpomenout na ty malé bakterie, jak se vám na kachličkách krásně množí a jaké všechny nemoci mohou přenášet. Třeba jej začnete natáčet jiným směrem a zabráníte tak jejich šíření. Navíc i sám strůjce toaletního papíru popsal svůj vynález tak, že rolička má být zavěšena tak, aby její osa byla v poloze horizontální a papír se odvíjel směrem od zdi k uživateli, takže utržený konec visí před roličkou v prostoru, ne u zdi! A až vám příště toaletní papír dojde, roličku nevyhazujte. Dá se použít na celou řadu věcí v domácnosti, o který jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47