Podkrovní byty mají své kouzlo. Pozor si ale dejte i na mnohá úskalí

 Interier 
18. ledna 2019 17:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podkrovní byty vypadají luxusně, mají ale i své zápory Depositphotos
Podkrovní byty patří mezi nejluxusnější bydlení. Nebe nad hlavou, nádherný výhled do krajiny, hodně světla a atypický prostor. Jenže bydlení pod střechou má i své slabé stránky. A není jich málo. Než se tedy rozhodnete investovat do podkrovního bytu, zvažte velmi dobře všechna pro a proti.

Podkrovní byty mají své neopakovatelné kouzlo a mnoho lidí po tomto způsobu bydlení roky touží. Jenže často se stává, že po prvním roce života v podkrovním bytě lidé z růžového obláčku spadnou tvrdě na zem. Problémů, které s sebou podkroví nese, je totiž více než dost. A mnohdy zjistíte, že to, co se vám na začátku zdálo jako bezvadné, za chvíli budete nesnášet.

Výzva pro architekta

Každý podkrovní byt je pro bytové architekty velkou výzvou. Hodně místa, neobvyklé architektonické prvky, jako jsou šikmé stěny, vikýře nebo trámy, střešní okna s krásným výhledem, to vše dělá z podkrovního bytu jedinečný prostor. Z podkroví si můžete vytvořit vzdušný loftový byt i ten klasický rozdělený do několika funkčních místností.

Pokud ovšem nedisponujete kreativním myšlením, vyplatí se přizvat na pomoc architekta. Využít netypický prostor do posledního milimetru není vůbec jednoduché, i proto jsou podkrovní byty jedny z nejdražších. Cena těchto bytů roste i kvůli tomu, že většinu nábytku je třeba vyrobit na míru.

Úspora energií

Vzhledem k tomu, že je daleko jednodušší přivést denní světlo do podkroví než do běžného bytu, pyšní se byty pod střechou množstvím přirozeného světla. Nemusíte v něm tak tolik svítit jako v tmavém bytě, takže ušetříte náklady za elektřinu. A nejen za ni. Každý asi ví, že teplo stoupá vzhůru, takže se podkrovní byty docela snadno ohřejí od spodních bytových jednotek, tudíž ušetříte i na teple. Jenže tato výhoda se může v mžiku proměnit v nevýhodu. V létě totiž bývá tepla v podkroví až moc.

Nesnesitelné horko

Asi největší slabinou podkrovních bytů je fakt, že v létě je zde nesnesitelné horko. Sluneční paprsky se opírají přímo o střechu a v bytě pod ní je pak teplo jako ve skleníku. A klasické větrání rozhodně nepomůže. Částečně může tento problém vyřešit opravdu hodně kvvalitní izolace, která ovšem stojí nemalé peníze. A i tak se obvykle v podkrovním bytě neobejdete bez klimatizace, což jsou další náklady navíc.

Déšť

Další problém podkrovních bytů je spojen s deštivým počasím. Možná vám přijde na začátku romantické usínat za zvuku kapek deště, které jemně bubnují do střechy či okenních tabulí. Jenže ne vždy se z nebe spustí májový deštík. A pokud bude celou noc bušit liják do střechy o sto šest, možná se ani nevyspíte.

S deštěm pak často souvisí i další potíž, a to izolace střechy. Když totiž není provedena kvvalitně, začne vám do bytu brzy zatékat. Kolem oken či na jiných místech se nejprve objeví nevzhledné žluto-hnědé skvrny, vlhkost ale může způsobit i vznik plísní. A plíseň v bytě představuje vážný problém. O tom, jak se zbavit plísně kolem oken, jsme psali zde.

Imobilní lidé

Pořízení podkrovního bytu by měli zvážit i starší a hůře mobilní lidé. Jednak se podkrovní byty logicky nacházejí až v nejvrchnějším patře domu a často k takovým bytům nevedou výtahy. Úskalí ale může představovat i samotný členitý prostor podkroví, ve kterém se lidé se zhoršenou mobilitou mohou špatně pohybovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod