Na co si dát pozor při údržbě dřevěné podlahy

 Interier 
13. prosince 2018 13:10 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příliš mnoho vody dřevu nesvědčí Internet
Každá podlahová plocha si žádá jiný přístup. Zatímco dlažba či linoleum snese mnohé, jsou naopak povrchy, ke kterým je třeba přistupovat opatrně. jedním z těchto typů je také dřevěná podlaha, která je na pohled nádherná, ale na údržbu také náročnější.

Na co byste při péči o ni neměli zapomínat, si můžete přečíst na následujících řádcích.

Připravte ideální podmínky

Jedna ze základních věcí, na které bychom měli v místnostech, kde dřevěnou podlahu máme, myslet, je její dostatečné odvětrávání a provzdušněnost. Stejně jako například u laminátové plovoucí podlahy i tady je dobré, aby teplota v pokoji nebyla příliš nízká a ani aby uvnitř nebylo příliš vlhko.

Ideálními podmínkami pro dřevěnou podlahu jsou tak pokojové teploty okolo dvaceti až dvaadvaceti stupňů Celsia a zajištění vlhkosti vzduchu mezi čtyřiceti až šedesáti procenty. Ostatně, takové podmínky by se měly zejména v zimě udržovat všude tam, kde nechceme, aby se nám začala kvůli přílišné vlhkosti tvořit plíseň. A u dřeva je to o to důležitější, aby nám jednoduše nezačalo pracovat.

Obezřetnost při úklidu

Specifické podmínky si vyžaduje také úklid dřevěných podlah. Tyto krytiny se totiž rozhodně nekamarádí s příliš velkým množstvím vody, proto je třeba mop před každým stíráním velmi důkladně vyždímat a skutečně zem přetírat pouze vlhkým hadříkem. A pokud ještě podlahu po vytření vysušíte, uděláte pro ni to nejlepší. Protože opět platí, že pokud zůstane příliš mokrá, může se vám nevratně zvlnit či jinak poničit. 

Saponáty na dřevo a s voskem

Také čisticí prostředky volte s ohledem na materiál, tedy používejte takové saponáty, které výrobce určil přímo pro ošetřování dřevěných podlah. Ideální je také použít přípravky obsahující vosk či olejovou bázi, která může do budoucna také pomoci při likvidaci drobných ranek podlahy.

Pokud se však teprve rozhodujete, jakou podlahu si pořídit, zkuste se inspirovat v našem článku. Dozvíte se v něm, do které místnosti se jaká krytina hodí nejvíce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve