Pořiďte si ten správný domácí kávovar. Na co si při jeho výběru dát pozor?

 Tipy a inspirace 
12. prosince 2018 16:47 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Naučte se pořádně si kávu vychutnat Pixabay
V obchodech je na výběr nepřeberné množství kávovarů. Chcete-li si nějaký pořídit, není snadné vybrat ten pravý. Pokusíme se vám pomoci s výběrem, abyste si na vaší kávě mohli do sytosti pochutnávat.

Káva je jakýmsi společenským nápojem. A podle vědců také zdravým. Čtyři šálky denně jsou pro nás přínosné. Odstraní únavu, mohou snížit riziko vzniku cukrovky a prospívají našemu cévnímu systému. Co dál umí?

Zdravotní přínosy

V případě, že budeme pít kávu v omezeném množství, může nám udělat jen dobře. Nabudí nás, zvýší pozornost, pomůže s lepším soustředěním a zlepší paměťové schopnosti. Podle některých studií pak káva, která patří mezi antioxidanty, také pečuje o zdravé srdce. Nesmíme to s ní však přehánět. U kávy platí více než u čehokoliv jiného, že nadměrné množství škodí. Může mít na svědomí podrážděnost nebo zrychlenou srdeční činnost. Řeč je v tomto případě však již o nadměrných dávkách. Při běžném pití nic takového nehrozí. A pokud byste přece jen nějaké nežádoucí účinky pozorovali, kafe určitě na chvíli ze svého života vyřaďte.

Mléko nebo cukr?

Zapomeňte i na fámu, že káva s mlékem nám ubližuje. Pro náš organismus je pochopitelně nejlepší, vypijeme-li kávu černou. Ale trochu mléka, případně cukru nebo medu nám rozhodně neublíží. Jestli jste tedy zvyklí ji takto pít, buďte bez obav.

Espresso versus latté

Než se vypravíte do obchodu pro kávovar, měli byste si nahlas ujasnit, co vlastně od takového přístroje očekáváte. Jaký druh kávy máte nejraději a jak ji pijete? To všechno bude rozhodovat při výběru vhodného přístroje. Velkou roli bude hrát i místo, které chcete budoucímu kávovaru věnovat. Takové přístroje, které umí i namlít kávu, zaberou poměrně hodně místa na kuchyňské lince. Naopak nejmenší zátěží jsou v tomto směru takzvané french pressy.

Kapslové kávovary

Pokud neřešíte ekologický dopad kapslových kávovarů, možná pro vás budou vhodné. Nemusíte řešit, jestli kupovat mletou nebo zrnkovou kávu. Navíc některé jsou namíchané už i s mlékem či cukrem, tudíž vám už z jedné či dvou kapslí vznikne hotový nápoj. Zcela bez práce. Avšak kapsle jsou zbytečným odpadem a pořizovací cena kapslí je také o něco vyšší, než samotné kávy.

Manuální přístroj s tryskou

Pákové kávovary jsou ideálním doplňkem. Fungují na mletou kávu. Pokud byste ji chtěli mít čerstvou, musíte si přikoupit ještě elektrický mlýnek na kávu, což však není tak finančně náročná záležitost. Káva z takového přístroje je kvalitní a má skvělou chuť. Většina těchto přístrojů má však ještě trysku na napěnění mléka. Opět jde o skvělou záležitost, pokud si rádi dáváte cappuccino nebo café latté.

I tryskový napěňovač lze však alternovat, a to samostatným přístrojem, který je určen k napěnění mléka. V tomto případě se však poohlédněte raději po těch dražších. Jsou kvalitnější, déle vydrží a mléčná pěna z nich je naprosto bezkonkurenční, co se chuti i konzistence týče. Pokud však přece jen chcete zůstat u klasického zalévání mletého či rozpustného kafe, pak si kupte pořádnou varnou konvici

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47