Doplňky, které vaši ložnici dokonale rozzáří

 Tipy a inspirace 
13. listopadu 2018 18:21 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ložnice by měla být zařízená vkusně a střídmě Shutterstock
Chladné období roku je v plné parádě a přímo láká k tomu, abychom si některý víkend udělali „pyžamový den“ a strávili jej v posteli. Aby nám však bylo opravdu dobře, musí ložnice ladit našemu zraku.

Máme pro vás tipy, jak na to a kterak docílit toho, abychom se v naší zcela soukromé místnosti cítili jako v ráji. Pohodlně se usaďte, přečtěte si naše tipy a pak hned začněte konat.

Příjemné prostředí

Bezpochyby musí být ložnice místem, kde budeme nejen spát, ale trávit i něco málo z našeho volného času. Můžeme se uvelebit v posteli s oblíbenou knihou anebo se jen tak uložit a poslouchat příjemnou hudbu. V každém případě nás nesmí nic rušit a vše kolem by mělo ladit s naší náladou i rozpoložením.

S barvami to nepřehánějte

Všeobecně by barvy v ložnici měly být tlumenější. Zapomeňte na červenou nebo křiklavě žlutou. Lepší volbou je teplá mandarinková, fialová či tmavší zelená. V takovém prostoru se budeme cítit dobře, protože i barvy působí na naši psychiku. Ty křiklavější nám nedovolí odpočívat. Barvy můžete kombinovat i s bílou – dbejte na to, aby vždy protější stěny měly stejnou barvu. A pozor na vzory na stěnách. Ty nemají v ložnici co dělat.

Moderní obrazy

Pokud už po vzorech toužíte, pak je mějte jen na povlečení nebo obrazech. I zde však dbejte na to, aby působili spíše tišícím dojmem, nikoliv „divokým“. Geometrické tvary jsou nyní in hlavně na obrazech, které můžeme po ložnici rozvěsit. Často jimi bývají tvořena i známá města či památky. V případě geometrických obrazů se každopádně držte jednobarevnosti.

Vůně ložnice

Růže, jasmín nebo pelargonie – to jsou vůně, které do ložnice rozhodně patří. Chcete-li usnout, pak je vhodné sáhnout také po levanduli. Je na vás, jakou formu zvolíte. Vybrat můžete vonné tyčinky, éterické oleje v aromalampě, vonný vosk nebo svíčky. V každém případě uděláte lépe, pokud všechny tyto produkty koupíte z čistých, nechemických surovin. Například místo včelího vosku volte raději sojový a namísto klasických knotů sáhněte po lněných nebo ještě lépe dřevěných, které při hoření navíc příjemně praskají.

Pohodlné povlečení

Jde o součást ložnice, na kterou příliš nedbáme. A když už se více zajímáme o to, jaké koupíme, spíše než o materiál nám jde o barvy. Vybrat si můžete jednobarevné, květované nebo s mandalami. Takové nikdy nevyjde z módy. Dbejte však důsledně na volbu materiálu. Nejpříjemnější a pro tělo nejvhodnější je bavlna. Dnes už ji můžete sehnat i v bio kvalitě.

Skvěle odvádí pot a pečuje o náš komfort během spánku. Navíc povlečení dodává potřebnou měkkost. Velmi populární satén je lepší nevolit, působí totiž studeným dojmem a nemusí nám v něm časem být tolik příjemně. Podobně dobrou volbou jako bavlna je i krepové povlečení.

To však nemusí být každému příjemné na dotek. Navíc se většinou prodává i s příměsí umělých vláken, což pro noční odpočinek není ideální. A sáhnout můžete i po damašku, který je vhodný zvlášť na zimu. Je teplý, navíc trvanlivý a odolá opotřebení. A v poslední řadě nezapomeňte také na záclony či závěsy. Ani ty by v ložnici neměly chybět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod