Chcete být při pěstování rostlin co nejšetrnější k přírodě? Pořiďte si tuhle vychytávku

 Tipy a inspirace 
20. října 2018 15:29 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
V textilních květináčích se rostlinám skvěle daří Internet
Chovat se ekologicky je dnes velmi moderní, ale hlavně se to pomalu a jistě stává nutností. Hodně se například mluví o nadužívání plastů. A tento problém se týká i plastových květináčů. Řešení je přitom docela jednoduché - zkuste rostliny pěstovat v textilních nádobách.

Dříve byly k dispozici jen hliněné květináče, které ale byly těžké, což komplikovalo hlavně manipulaci s nimi. Plastové květináče si proto i díky své lehkosti velmi rychle získaly své místo na slunci. Dnes se ale do popředí dostává nový trend, a to netradiční textilní květináče. Lze v nich pěstovat rostliny venku i doma a mají mnoho pozitiv.

I když jde o novodobý trend, rozhodně se nemusíte obávat nějaké závratné sumy. Menší textilní květináče přijdou na pár desítek korun, za nádoby o objemu 25 litrů pak zaplatíte i do 150 korun, záleží na typu a výrobci.

Výhody textilních květináčů

Kromě toho, že použitím textilního květináče budete šetrnější k přírodě, dopřejete také pěstovaným květinám obrovský komfort. Díky tomu, že v této nádobě získají rostliny kvalitnější podmínky pro rozvoj svých kořenů, budou ve výsledku rostliny zdravější a silnější.

Textilní květináče napomáhají dobrému provzdušnění kořenů a optimalizují odvod přebytečné vody. Většinou jsou nádoby vyrobeny z recyklovatelného propylenu a květináč lze také prát v pračce na 40 °C. Snadno se přenáší díky pevným úchytům po stranách, je lehký a skladný (složený zabere minimum prostoru). A kořeny se v textilním květináči nepřehřívají na slunci tak jako v plastovém modelu - má totiž skvělé termoregulační vlastnosti. O dalších typech květináčů jsme psali zde.

Na doma i ven

Každý pěstitel ocení, že textilní vaky může bez problému používat doma na pokojovky i venku na terase či balkoně. Navíc k dostání nejsou jen klasické květináče vhodné k postavení na zem, ale klidně si lze pořídit také závěsné varianty.

A na výběr je nepřeberné množství rozměrů, takže se můžete pustit do pěstování drobných sukulentů i velkých palem, záleží čistě na vás. Materiál navíc podporuje jakýkoliv typ substrátu a existuje v různých barvách, takže lze květináče sladit i se zbytkem interiéru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod