Zalévání není věda. Přesto to mnoho lidí neumí

 Tipy a inspirace 
27. července 2018 10:13 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Studená voda může rozpálené květiny spálit Pixabay
Umíte správně zalévat? Kupodivu i kvůli špatnému zalévání mohou rostliny uhynout. U pokojových rostlin hrozí především jejich přelévání. Na zahradách je nebezpečné zalévání v horkých dnech.

Voda je pro rostliny životně důležitá. Podstatné ale také je, kdy a jak jim vodu servírovat. Máte-li nově vysázené rostliny, pamatujte, že ty potřebují prvních 6 týdnů mnohem častější zalévání. Hned po nich je třeba zavlažit rostliny, které jsou v těsné blízkosti domu. Potřeba je ale poctivě zalévat i trvalky, bylinky, keře a ovocné stromy. U pokojových rostlin je spíše zapotřebí být opatrnější.

Hlavní zásada

Nejzákladnější pravidlo pro zalévání v horku zní: nikdy nezalévejte, pokud je vedro. V takovém okamžiku by naopak studená voda způsobila rostlinám pořádný šok a mohla by je popálit. Například dýně a okurky vyloženě vyžadují vodu teplejší. Je tedy nutné jak pokojové rostliny, tak i zahrádku zalévat hodně brzo po ránu, případně později večer. Pokud byste kropili záhony v okamžiku, kdy na ně jasně svítí slunce, pak by kapky vody mohly působit jako miniaturní lupy, které by rostliny popálily. 

 

Méně je více

O pokojové rostliny je nutné pečovat nejen zaléváním, ale je nezbytné je také přesazovat a ošetřovat. Obvykle si vystačí s drobnou zálivkou. Záleží samozřejmě na druhu rostliny a její velikosti. Ani vyprahlou zahradu není dobré kropit příliš. Je velkou chybou vytvořit na záhonku obrovské  louže, které se budou dlouhou dobu vsakovat. Takto zde totiž vytváříte vhodné klima, ve kterém se daří plísním. Zalévat není třeba úplně každý den, obvykle stačí jednou za dva dny.

Moderní metody

U pokojových rostlin se stále více využívají samozavlažovací květináče. Na zahradách se zase prosazují kvalitní hadice. Nejzákladnějším kritériem pro výběr hadice je, aby dobře držela tvar a nelámala se. Může se skládat i z několika vrstev a být odolná proti UV záření, tvorbě řas nebo oděru. Zalévání hadicí zpříjemní hadicové navijáky, zavlažovací pistole a rychlospojky.

Pokud potřebujete zavlažovat například trávník delší dobu a nechce se vám několik desítek minut stát uprostřed zahrady s hadicí v ruce, ideálním řešením jsou zavlažovače. Jednoduše je připojíte na hadici a necháte je pracovat. Díky systému otočných trysek dokonale a rovnoměrně zavlaží celou plochu.

Dešťová voda je nejlepší

Dešťová nebo povrchová voda je pro rostliny tou nejlepší volbou. V takové vodě se nejlépe rozpouštějí živiny. Pokud bude období sucha a budete nuceni používat vodu z kohoutku, napusťte ji nejprve do sudu nebo jiné nádoby a nechte nějakou dobu odstát. Chlorovanou vodu mnoho rostlin nesnáší. Každá rostlina má jiné nároky a je třeba jí věnovat jinou péči.

Proto se doporučuje v okamžiku výsadby u každého záhonku zapíchnout pokyny k zalévání, které byste měli od pěstitele obdržet s koupí rostliny. Ze zeleniny je třeba často a vydatně zalévat zejména rajčata a papriky, dále pórek. Jiné cibulovité rostliny zalévejte jen, pokud panují sucha. O zalévání zahrady jsme psali také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47