Chystáte se budovat příjezdovou cestu z asfaltu? Poradíme, jak na to

 Tipy a inspirace 
18. června 2018 16:16 / Jan Novák
  2
📷
4 fotografie v galerii
Je součástí okolí vašeho domu, proto byste jí měli věnovat odpovídající pozornost Shutterstock
Příjezdová cesta je součástí okolí vašeho domu. Měli bychom jí proto věnovat odpovídající pozornost. Materiál volíme nejčastěji ze zámkové dlažby, betonu nebo asfaltu, o kterém si řekneme bližší informace.

Při výběru materiálu je třeba zohlednit povětrnostní podmínky dané oblasti, samotný terén, zjistit si výši nákladů spojených s údržbou a v neposlední řadě se podívat na náš možný rozpočet na stavbu. Vybírat bychom měli takový materiál, který také zapadne do zmiňovaného prostředí.

Asfalt obsahuje drobné kamenné částice smíchané s ropou, jeho povrch je nejčastěji černý. Výhodou však je, že se dá různě dotónovat přidáním barev, popřípadě zbarvit přidáním jiného materiálu. Asfalt je méně finančně náročný než beton. Asfaltová příjezdová cesta se doporučuje kvůli naší bezpečnosti a dobré orientaci v šeru a ve tmě osvětlit.

Nevýhody a výhody asfaltu

Asfalt se doporučuje aplikovat do chladnějších oblastí, jelikož při velkém horku může dojít k jeho měknutí a tvorbě trhlin. O takovou cestu je třeba se starat po celý rok. Následná oprava je sice snadná, ale finančně nákladná. Jako další nevýhoda se zmiňuje uvolňování oleje, který může na jiné cestě nebo podlaze způsobit skvrny.

Největší výhodou je, že asfaltové řešení je velice spolehlivá varianta. Snadno se z něj odstraňuje sníh a nečistoty. V případě vysokého poškození není problém ho znovu navrstvit.

Na co nezapomenout

Příjezdová cesta je stavbou, případně terénní úpravou, takže podléhá stavebnímu zákonu. Znamená to, že jako první musíme navštívit stavební úřad kvůli vyplnění dokumentů a získání stavebního povolení.

Příjezdová cesta by měla být upravená tak, aby byl poté asfalt stabilní. Tedy připravit tvrdý a pevný podklad. Ten zajistíme případným vybagrováním pole, louky nebo pozemku, kde se bude cesta stavět, a následným zpevněním například kamenem či sutí.

Pokládat můžete strojem nebo ručně

Asfalt se pokládá ve vrstvách horký pomocí stroje a válce. Položenou vrstvu je opravdu potřeba pořádně udusat a ohraničit, aby se nerozlézala do trávy. Proto pokud se na aplikaci asfaltu někdo necítí, je lepší si objednat firmu a poté si sám pouze cestu každoročně opravovat.

V různých menších či větších obchodech pro domácí kutily můžeme vidět balení, které se označuje jako balená asfaltová směs. Jedná se o studenou směs asfaltu, prodávající se většinou po pětadvaceti kilogramech, v případě velké spotřeby po paletách.

Tento asfalt je určený přímo a jen pro domácí použití a díky studené směsi umožňuje dlouhodobé skladování. Může se zpracovávat za jakéhokoliv počasí kromě extrémního horka, a to po celý rok. Nevadí ani když prší, sněží nebo mrzne. Uvádí se teplota zpracování až do minus deseti stupňů Celsia. Je určen právě pro menší povrchy a případné opravy.

Asfalt je užitečný i na jiných částech domu, ochrání například střechu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47