Vaření těstovin je snadné. Přesto se spousta lidí dopouští mnoha chyb

 Tipy a inspirace 
14. června 2018 13:33 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
I při vaření těstovin je co pokazit Shutterstock
Uvařit si špagety či jiné těstoviny považuje většina lidí za jednu z nejjednodušších dovedností v kuchyni. Jenže i přesto se mnoho z nás dopouští při přípravě tohoto pokrmu chyb, které pak mají negativní vliv na chuť jídla.

Někdo má rád špagety takzvaně al dente, jiný pěkně uvařené do měkka. Ať tak či tak, vaření těstovin má svá pravidla. Přesto je hodně lidí neustále porušuje. Přitom nejde jen o dodržování či nedodržování nějakého postupu. Člověk se špatnou metodou připravuje o lahodnou chuť tohoto italského pokrmu.

Zkuste dodržet pár jednoduchých zásad a hned to na chuti těstovin poznáte. Je zbytečné se tvrdošíjně držet zažitých postupů, když pak výsledný pokrm nebude tak chutný, jak by mohl být. Pokud si chcete vaření těstovin usnadnit, pomohou vám i vychytávky, o kterých jsme psali zde.

Velikost hrnce a množství vody

Už taková elementární věc, jakou je hrnec, hraje při vaření těstovin významnou roli. Nesnažte se za každou cenu narvat balík těstovin do malého hrnce. Těstovinám tím jenom uškodíte.

Je ověřeno, že na každých 100 g těstovin (což odpovídá jedné porci) je dobré použít litr vody. Díky tomuto poměru mají těstoviny dostatek prostoru a odvděčí se vám za to tím, že se nebudou tolik lepit k sobě, což na talíři jistě oceníte.

S vařením těstovin se pojí i mylná představa, že když špagety rozlomíte na polovinu, rychleji se uvaří. To je samozřejmě nesmysl. Možná se vám v této podobě lépe vejdou do malého hrnce, ale na době vaření se to nijak neprojeví. Ta totiž souvisí s tloušťkou špaget, nikoliv jejich délkou.

Kdy a kolik solit

Je pravdou, že člověk by měl s ohledem na své zdraví omezit sůl, ale pokud si na těstovinách chcete pochutnat, solničku budete potřebovat.

Chuť těstovin sůl ovlivní víc, než si možná dokážete představit. Nejen, že bez soli by byl pokrm planý. Důležité je také solení správně načasovat. Sůl vždy přidávejte až do vařící vody, ovšem dříve, než do hrnce dáte těstoviny. Pokud tento postup nedodržíte, bude to na jídle znát. Ovlivní to totiž konzistenci těstovin. Co se týká množství, odborníci radí asi 10 gramů soli na každých 100 gramů těstovin.

Trpělivost se vyplatí

Další častou chybou, které se lidé při vaření těstovin dopouštějí, je moment, kdy těstoviny vkládají do hrnce. Vězte, že v tomto ohledu není radno nic uspěchat. Ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší a u vaření těstovin to platí dvojnásob.

Pokud si myslíte, že celý proces urychlíte tím, že špagety do hrnce nasypete ještě dříve, než voda začne vřít, a na chuti se to nijak neprojeví, jste na velkém omylu. Jediné, čeho tím docílíte, je, že škrob vystoupí na jejich povrch a těstoviny pak budou nechutně lepivé.

Olej lepivosti nezabrání

Češi si hodně zvykli dávat do vody při vaření těstovin olej. Vede je k tomu přesvědčení, že se tak těstoviny nebudou na talíři tolik lepit. Sice tím nic nezkazíte, ale lepivost či nelepivost těstovin tím nijak neovlivníte.

Ve skutečnosti má daleko větší efekt dát olej až na talíři na již hotové těstoviny, než předtím do vody. O lepivosti pak rozhoduje hlavně kvalita těstovin. Snažte se proto vybírat kvalitní produkt. Lepivému chuchvalci těstovin zabráníte i tím, když během vaření těstoviny čas od času jemně promícháte.

Proplachování studenou vodou

Další častý nešvar je proplachování těstovin studenou vodou. I tento krok provádí řada lidí s tím, že tak předejdou lepivému efektu. Jenže všechno je trochu jinak.

Kvůli proplachování studenou vodou ztratí těstoviny svou přirozenou chuť a také svou jemnou strukturu. Špagety neproplachujte, a to ani studenou, ani horkou vodou.

Pokud nechcete, aby se vám těstoviny slepily, nenechávejte je v cedníku dlouho a hned s nimi dál pracujte. A nezapomeňte si vždy trochu vody, ve kterých se těstoviny vařily, nechat stranou. Právě tato voda totiž dodá omáčce tu správnou chuť a mnohem jemnější konzistenci.

Jak poznat, že je těstovina uvařená

Říká se, že když hodíte těstovinu na zeď a bude držet, je již uvařená. To je ale další mýtus. Stejně tak vám bude držet i těstovina rozvařená. Nejlépe uděláte, když těstoviny budete v průběhu vaření ochutnávat.

Každý tvar těstovin potřebuje jinou dobu varu a roli hraje i to, jak budete s těstovinami dále nakládat. Dojdou totiž i po slití vody, případně přidání omáčky. Pokud chcete mít těstoviny uvařené správně al dente, při skousnutí či překrojení vidličkou byste měli cítit lehký odpor těstoviny a na řezu by měl být vidět tenký světlejší proužek, u špaget pak bílá tečka uprostřed.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod