Servírování na břidlici má styl. Poradíme, jak kámen udržet v čistotě

 Tipy a inspirace 
13. června 2018 13:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jídlo servírované na břidlici vypadá elegantně Shutterstock
V poslední době se rozmohl trend servírovat pokrmy na břidlici. Je pravdou, že jídlo podávané na přírodním kameni vypadá podstatně lépe než na tradičním talíři. O úrovni servírování na papírových táccích ani nemluvě.

Břidlice je v interiéru obecně podceňovaný materiál. Přitom vypadá skvěle. Řada lidí vzala tuto přírodninu na milost alespoň v souvislosti se servírovacími podnosy. A je pravdou, že i obyčejné jídlo podávané na břidlici vypadá podstatně lépe.

Břidlicové podnosy se nejčastěji používají k servírování sushi, jednohubek, ale i malých dezertů. K dostání jsou v různých velikostech i tvarech a rozhodně vám jejich pořízení nezruinuje rodinný rozpočet. Navíc nemusíte být přímo mistr ve food stylingu, aby vámi servírované jídlo vypadalo hezky i na pohled. Servírovat se ale dá i na prkénkách z jiných materiálů, jak jsme psali zde.

Na troubu i myčku zapomeňte

Menší břidlicové desky jsou vhodné pro servírování jednotlivých porcí, velké pak pro pohoštění větší skupinky.

Pokud na nich nebudete zrovna servírovat váš kulinářský výtvor, mohou ve vaší kuchyni posloužit i jako zajímavý designový prvek.

Doby, kdy byly k sehnání jen hranaté verze v podobě čtverců či obdélníků, jsou už také pryč. Dnes si bez problémů pořídíte i kulaté tvary a romantici se mohou poohlédnout třeba i po břidlici ve tvaru srdce. A pokud toužíte po opravdové originalitě, můžete svým hostům napsat na podnos i osobní vzkaz bílou křídou.

Mějte ale na paměti, že pokud si nechcete břidlicové podnosty zničit, v žádném případě je nesmíte strkat do trouby nebo do myčky na nádobí.

Údržba břidlicových podnosů

Břidlice je poměrně nenasákavá a je tedy odolná vůči nejrůznějším znečištěním červeným vínem počínaje a černou kávou konče. Bez údržby se ale neobejdete.

Stylové servírovací desky a podnosy z přírodní břidlice jsou obvykle pokryty speciálním přípravkem, který odpuzuje oleje a kapaliny. Většinou tak stačí omýt teplou vodou a jemným mycím prostředkem.

Pokud chcete mít břidlicové podnosy dokonalé, můžete si pořídit i speciální přípravky, například mýdlo na kámen nebo jiný čisticí prostředek.

Ochranný olej

K dostání je také jedna vychytávka v podobě ochranného oleje na servírovací prkénka, který se dá použít jak na dřevo, tak právě i na břidlici.

Olej dokáže prodloužit životnost materiálů a uchovává jejich živý vzhled, takže vám břidlicové podnosy vydrží jako nové po dlouhá léta. Pravidelně ošetřované prkénko odpuzuje nečistoty, vodu a vlhkost, neabsorbuje pachy a je hygienické.

Jde v podstatě o čistý minerální olej bez chuti a zápachu, který zaručuje naprostou bezpečnost pro styk s potravinami. Jeho aplikace je velmi snadná: po nanesení tenké vrstvičky stačí olej vetřít do prkénka pomocí hadříku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod