Na vedro v bytě lze snadno vyzrát. A nemusí vás to hned finančně zruinovat

 Technika 
21. května 2018 13:01 / Marie Popelková
  2
📷
6 fotografií v galerii
Ventilátory jsou praktické a mohou i dobře vypadat Internet
Venkovní teplotu nikdo neovlivní, ale tu doma máte ve svých rukou. Pokud se ve vašem bytě rok co rok potíte a umdléváte horkem, je na čase to letos změnit. O lepší prostředí se postará například klimatizace nebo ventilátor.

Záleží jen na vás, zda dáte přednost klimatizaci nebo ventilátoru. Ten může být doslova miniaturní do USB, nebo naopak velký stojanový. Pokud se obáváte, že si za chladnější vzduch v bytě budete muset sáhnout hodně hluboko do kapsy, jste na omylu. Nijak vás to nezruinuje.

Zda nás letos čeká parné léto podobně jako loni, zatím meteorologové s jistotou říct nedokáží. Každopádně je dobré být připraven. Stává se totiž pravidlem, že když úporná vedra udeří, po ventilátorech se v obchodech doslova zapráší.

Ventilátory vás finančně nezničí

Ventilátory patří k nejjednodušším a nejlevnějším způsobům, jak s horkem zatočit. Jejich výhodou je, že se hodí i do malých bytů. Sloupové ventilátory totiž dokáží velmi dobře šetřit místem. Dříve existovaly prakticky jen v bílé barvě, dnes je nabídka podstatně zajímavější.

Pokud potřebujete ochladit vzduch při práci, může se vám hodit ventilátor stolní. K dostání jsou i větráky do USB či různé kapesní verze, které uvedou do provozu dvě tužkové baterie.

Pořízení základního větráku váš rozpočet rozhodně nijak zásadně nenaruší - většinu modelů pořídíte do dvou tisíc korun.

Designové modely

Některým lidem se příčí představa, že by si do bytu instalovali ventilátor s točícími se lopatkami. V takovém případě je dobré poohlédnout se po elegantním sloupovém ventilátoru. Vzhledem připomíná čističku vzduchu.

K dostání je ale i podlahový ventilátor, který zajistí cirkulaci vzduchu ve velké místnosti (například čtyřicetimetrové). Už jde o luxusnější zboží, ale pro náročnějšího uživatele to může být dobrá volba. Nemusíte se bát ani nadměrného hluku - lepší větrák vás nebude rušit více než třeba lednička.

Do větších domů se hodí klimatizace

Někdy ovšem větrák nestačí. V takovém případě si můžete pořídit ochlazovač vzduchu. Nevyžaduje složitou montáž, místo odvodu horkého vzduchu mu stačí chladicí kapalina.

Dokonce i levnější klimatizace určené do menších pokojů už jsou natolik chytré, že nabízejí časovač, který místnost připraví na váš příjezd, a rozsáhlé možnosti nastavení včetně pořádného dálkového ovládání.

Vyšší řady mohou nabízet zároveň chlazení, směřování proudu vzduchu, nízkou hlučnost, okenní sadu a při nízké spotřebě si poradí s obrovskými místnostmi. A lze pořídit i vzhledově zajímavé modely. O klimatizacích jsme blíže psali zde.

Ochlaďte i počítač

Možná vám to ani nepřijde, ale počítač rovněž dokáže teplotu v místnosti o pár stupňů Celsia navýšit. Řešením jsou chladící podložky pod notebook. Nestojí moc peněz, přitom výsledek stojí za to.

Na výběr máte mezi jednoduchou pasivní izolací, která stojí pár stokorun, nebo účinnější s větrákem, co se zapojuje do USB a nestojí o moc víc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve