Chystáte rekonstrukci bytu a tlačí vás čas? Řešením může být suchá podlaha

 Rekonstrukce 
09. května 2018 11:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Suchá podlaha ušetří při rekonstrukci spoustu času Internet
Možná i vy toužíte ve vašem bytě či domě po dokonale rovné podlaze, která nebude nepříjemně vrzat. Pokud nemáte na plánovanou rekonstrukci mnoho času, může být pro vás skvělým řešením takzvaná suchá podlaha.

Použití suché podlahy je ideálním řešením pro rychlou konstrukci podlahy, zejména u rekonstrukcí bytů, starých domů, ale velmi dobře se hodí také pro novostavby. Je vhodná i pro systémy podlahového vytápění. Kromě rychlosti, která je nejpodstatnější, vyniká tato podlaha i jednoduchou montáží. Mezi další pozitiva patří snížení kročejového hluku, navíc nehoří a dobře akumuluje teplo.

Co je to suchá podlaha

Podlahy realizované suchými stavebními procesy jsou alternativou ke klasickému potěru. Jejich základem jsou sádrokartonové, sádrovláknité nebo cementové desky. Podlaha je oddělena od podkladní konstrukce pružnou mezivrstvou z minerálních vláken, polystyrenu nebo suchého podsypu. Od obvodových stěn ji potom dělí izolační okrajový pásek.

Velkou výhodou suchých podlah je, že do stavby nevnášejí dodatečnou vlhkost. S tím je úzce spjat i rychlý postup výstavby – nejsou totiž nutné technologické přestávky. Navíc mají malou konstrukční výšku a nízkou hmotnost, díky čemuž jsou u rekonstrukcí často jedinou možností. K jejich přednostem patří též výborné akustické vlastnosti a dobrá tepelná vodivost, která je důležitá u podlahového vytápění. O tom, že podlahové vytápění nemusí být jen v podlaze, jsme psali zde.

Sádrokarton nebo sádrovlákno?

Suché podlahy se skládají ze dvou vrstev navzájem slepených sádrokartonových nebo sádrovláknitých podlahových desek.

Desky ze sádrovlákna, tedy sádry kombinované s celulózou, jsou ve srovnání se sádrokartonovými mnohem pevnější a tvrdší, díky čemuž snese taková podlaha i extrémní zatížení. Ukládat se mohou v jedné nebo dvou vrstvách. Jednovrstvé konstrukce jsou sestavené z dílců, které jsou průmyslově slepené, a na stavbě se spojují většinou na pero a drážku. U dvouvrstvých konstrukcí se dílce navzájem lepí do dvou vrstev až při kladení.

Konstrukční výška je od 18 mm u jednovrstvých sádrovláknitých podlah přes 2 × 10 mm u dvouvrstvých až po 2 × 12,5 mm u obou materiálů. Protože jde o plovoucí podlahy, dílce nejsou spojeny s okolními konstrukcemi – od stěn se oddělí pomocí dilatačního pásu, například z minerální vlny. Podle varianty jsou vhodné do jakéhokoliv prostoru, ve vlhkém prostředí (například v koupelnách) je však nutné sádrovláknité desky celoplošně chránit nátěrem.

Na suchou podlahu pak můžete pokládat všechny běžné podlahové krytiny, jako jsou koberce, parkety, lamináty, dlažba, korky, PVC apod.

Rekonstrukce bez čekání

Suché podlahy se mohou použít jak na betonový podklad, tak třeba na dřevěné rámy. Snadno s ní vyrovnáte nerovnosti, a staré dřevěné trámy vám poděkují, že nepoužíváte mokrou technologii.

Asi největší výhodou suchých podlah je rychlý postup výstavby a okamžitá zatížitelnost. Na rozdíl od „mokrých podlah“ se tady nečeká na vyzrání a vyschnutí. Celý proces se tak o 3 až 4 týdny zkrátí.

Pokládáte-li si suchou podlahu sami, třeba na chalupě, oceníte i to, že práci můžete kdykoliv přerušit, aniž byste porušili technologický postup. Pokládka má navíc jen minimální odpad - co v jedné řadě uříznete, použijete v řadě vedlejší.

Za zmínku stojí i to, že suchá podlaha je ekologická, podlahové desky neobsahují žádné formaldehydy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve