Při zakládání trvalkového záhonu zapomeňte na rašelinu, lepší je zelený kompost

 Exterier 
29. dubna 2018 10:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Trvalkové záhony mohu zářit květy takřka celý rok Shutterstock
Pokud toužíte po pestrobarevném záhonu, který není příliš náročný na péči, založte si záhon s trvalkami. Rozhodně u něj strávíte méně času než například u záhonu s letničkami, který se musí zakládat každý rok znovu. Poradíme, jak na to.

Výhodou trvalkového záhonu je, že pokud dobře kombinujete druhy květin, bude krásně barevný od jara až do prvních mrazíků. O kouzlu trvalkového záhonu jsme psali i zde. Když už jej navíc jednou založíte, potřebuje daleko méně péče než například záhonek s letničkami, který se musí zakládat každý rok znovu.

Další nespornou výhodou trvalek je, že je můžete umístit prakticky kdekoliv v zahradě - existují trvalky milující slunce, stín i polostín. Jsou také i druhy nenáročné na ošetřování, takže do pěstování trvalek se může pustit i úplný začátečník. Pokud si pospíšíte, zvládnete založit trvalkový záhon ještě letos.

Co budete potřebovat

  • Písek nebo zahradní hadice pro vyznačení obrysů
  • Hrábě k uhrabávání
  • Kolečko k přepravě
  • Rýč nebo vidle ke zkypření
  • Hrábě k uhrabávání
  • Ruční lopatka k vysazování rostlin
  • Zahradní nůžky
  • Nůž
  • Trvalky dle vašeho výběru

Plevel musí pryč

Před vysazením květin musíte vše vyčistit a uklidit. Záhonek zkypřete na hloubku rýče, hroudy hlíny rozmělněte a pomocí hrábí pěkně uhrabejte. Semínka plevele z vrchní vrstvy půdy se dostanou dospod a již nevyklíčí. Pokud nějaké kořínky na povrchu zůstanou, raději je vyberte - ušetří vám to pozdější plení.

Pomocí písku označte okraje záhonků či linky, podél kterých byste chtěli rostliny vysázet. Písek poté může zůstat jednoduše v půdě. Pokud ještě nejste rozhodnuti, kudy budou okraje záhonků probíhat, použijte místo písku zahradní hadici. Pak budete moci promýšlet ještě spousty variant.

Humus je důležitý

Aby vám trvalky rychle vyrostly, měli byste půdu obohatit humusem. Nejsnadněji pomocí kompostu, který současně dodá rostlinám i živiny. Zelený kompost z vlastní zahrady je ideální volbou. Na jeden čtvereční metr plochy záhonku postačí 20 až 30 litrů. Rašelinu ke zkvalitnění půdy nepoužívejte, protože rychle zetlí a nezvyšuje trvale obsah humusu.

Kompost rozdělte na povrch záhonku pomocí hrábí. Rovnoměrné uhrabávání sem a tam vám pomůže k perfektnímu zapracování kompostu. Při této práci pěkně zmizí hrubší hrudky zeminy. Zakládáte-li štěrkovou zahradu, použijte místo kompostu písek. Půda se tím odlehčí a bude propustnější. Rostliny, které vydrží dlouhá sucha jako kosatec, levandule a juka to milují. Zde můžete přidat. Deset až 20 cm písku vytvářející vrchní vrstvu představuje dobrou normu.

Nejlepší čas pro výsadbu většiny trvalek je březen či duben. Růst je zahájen a rostliny bez problémů rostou dál na svém novém místě v záhonku. Květináče na záhonku rozmístěte v odstupu 30 až 50 cm. Střídejte květiny a traviny, trpělivě rozmisťujte, až do vytvoření celkového konečného obrazu. Vždy několik kroků poodstupte zpět a pozorujte záhonek trošku z dálky. I když ještě nic nekvete, dokážete si s trochou fantazie představit, jak se která rostlina vyvíjí, jak asi bude velká a kolik místa bude potřebovat.

Výsadba květin

Zalijete-li rostliny těsně před vysazením, budou se kořenové baly snáze vyjímat z květináčů. Pokud bal v květináči sedí pevně a nelze jej vyjmout, květináč jednoduše rozstřihněte pomocí nůžek na květiny. Otvor na zasazení rostliny vyhlubte vždy pomocí rýče nebo lopaty. Musí být tak hluboký, jak velký je květináč.

Pokud kořeny prorostly květináčem nahusto do kruhu, odřízněte je pomocí nože nebo je odškrábejte pomocí zahradních hrabiček. Rychleji zarostou do okolní půdy. Po vysazení celý záhonek důkladně zalijte, nejlépe pomocí zavlažovače trávníku či zavlažovacího přístroje tak, aby se půda napila do hloubky asi 20 cm.

Následná péče

V prvních týdnech po vysazení dávejte pozor na plevel. Dokud nejsou trvalky ještě tak velké, aby pokryly půdu, klíčí ptačinec žabinec, lipnice, pampelišky a spol. do mezer mezi rostlinami.

Plevel vykopejte nebo vytrhejte, dokud je ještě malý a křehký. Kořínky trvalek tak při pletí neporušíte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve