Tuto kuchyňskou pomůcku nevytlačily ani myčky nádobí. Má ji doma snad každý

 Tipy a inspirace 
05. dubna 2018 12:07 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ani myčky neotřásly pozicí utěrek v kuchyni Shutterstock
I když domácnosti čelí masivnímu útoku moderních technologií v podobě myček nádobí, jedna nenápadná kuchyňská pomůcka se tímto spotřebičem pohřbít nenechala. Jde o kuchyňskou utěrku. Aby dobře sloužila svému účelu, je nutné jejímu výběru věnovat trochu pozornosti.

Látková utěrka je nepostradatelným pomocníkem snad v každé kuchyni. Sháníte se po ní pokaždé, když je třeba něco utřít, vyčistit nebo osušit. Často poslouží i místo chňapky, když je třeba vytáhnout třeba horký plech z trouby. Kuchaři ji mívají za pasem pro případ, že při práci potřebují rychle očistit ušpiněné ruce. Někdo zase utěrkou přikrývá pečivo, aby neokoralo, nebo místu s těstem během kynutí.

V dobách, kdy neexistovaly automatické myčky nádobí, měly látkové utěrky neochvějnou pozici - díky nim lidé utřeli dosucha hrnce i naleštili sváteční sklenice. Naštěstí ani moderní doba kuchyňské utěrky nevyhnala z našich kuchyní. O tom, jak správně využívat myčky nádobí, jsme psali zde.

Rozhoduje materiál

Dnes není problém sehnat utěrku přesně podle vašeho gusta. Existuje mnoho barev i vzorů. O Vánocích si do kuchyně můžete dát utěrku se zimním motivem, na Velikonoce zase s natištěnou pomlázkou a vajíčky. Jenže nejde jen o to, jak utěrka vypadá, ale hlavně o to, z jakého materiálu je vyrobená.

Kuchyňské utěrky musejí být v prvé řadě praktické. Super designová utěrka, která pouští na sklenicích chlupy nebo vůbec nesaje vodu, je v podstatě k ničemu.

Návrat ke kořenům

Už naše babičky moc dobře věděly, že nejlepší jsou kuchyňské utěrky ze lnu nebo bavlny. A i když se výrobci snaží přijít s nějakým inovativním materiálem, tato stará klasika zatím překonána nebyla.

Prioritou u utěrek je vysoká savost a tuto podmínku oba materiály splňují dokonale. Lněné utěrky se výborně hodí k leštění nádobí, nepouštějí totiž vlákna. Navíc struktura tkaniny je činí odolnými proti nečistotám. Lněné utěrky však nemají jen samá pozitiva. Jsou „tvrdé“ a špatně se žehlí. Tento nešvar výrobci odstraňují tak, že oba materiály kombinují. Výsledkem jsou pak pololněné utěrky. Takové utěrky pak můžete používat dokonce i několik desítek let. Místo toho, aby opakovaným praním ztrácely na kvalitě, jejich vlastnosti se naopak vylepšují.

I froté má své pevné místo

V dobách, kdy se nádobí mylo ještě zásadně ve dřezu nebo lavoru, používaly hospodyňky obvykle dvě utěrky - jednu hladkou (z bavlny či lnu) na sklo a porcelán, druhou hrubší na hrnce či příbory. Tato utěrka bývala většinou vyrobena z froté.

I froté skvěle saje vodu a může tak bavlněným či lněným sestrám směle konkurovat. Někdo froté utěrky používá i na leštění skla a nemůže si tento materiál vynachválit.
Výhodou froté utěrek je, že si uchovávají svou barvu i při častém praní. Na druhou stranu o něco déle schnou.

Moderní vychytávky

I když tradiční materiály při výrobě kuchyňských utěrek jasně vedou, k dostání jsou i utěrky z modernějších materiálů, a to mikrovlákna.

Výborně se s nimi čistí všechny hladké povrchy od keramiky přes sklo, kov či plast až po dřevo. Obzvláště skleničky se budou díky tomuto materiálu blyštit jako nové.

Navíc mikrovlákno je i velmi praktické na údržbu. Má dlouhou životnost a lze ho prát i při teplotě 60 °C.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve