Investice do tepelné izolace se vyplatí. Hlavně u starých domů

 Rekonstrukce 
04. dubna 2018 17:20 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tepelnou izolací domu lze ušetřit hodně peněz Shutterstock
Pokud máte starší dům, kde stavitelé evidentně šetřili na tepelné izolaci, je vhodné se zamyslet nad rekonstrukcí. Zateplení oken, stěn či stropů totiž kromě lepšího komfortu zajistí svým obyvatelům i nemalou úsporu peněz za energie.

Technologie jdou neustále dopředu a tepelně-izolační vlastnosti oken, stěn i stropů se za poslední roky značně změnily. Ani majitelé starších domů však už dnes nejsou odsouzeni k placení horentních účtů za energie - izolace dokáže ušetřit opravdu nemalé částky. A na co je v souvislosti s únikem tepla nejlepší se zaměřit? Nejvíce tepla z domu uniká okny, dveřmi a stěnami.

Vůbec nejproblematičtějším místem domu jsou okna. Každým čtverečním metrem okna uniká 4× až 10× více tepla než stěnou. Okny je proto dobré zabývat se ze všeho nejdříve. Největší únik tepla je u starých domů obvodovými stěnami. V přízemních domech je významný také únik tepla stropem. O tepelné izolaci koluje i řada mýtů, o kterých jsme psali zde.

Okna

Okno má zajistit opravdu mnoho funkcí - prostřednictvím něj nám do bytu proudí světlo, díky němu můžeme větrat a navíc by mělo bránit úniku tepla. Splnit všechny požadavky na 100 procent není jednoduché a člověk tak musí najít co nejlepší kompromis. Teplo okny uniká jednak netěsnostmi mezi křídlem a rámem, prostupem tepla skrz skla (skla neizolují, izoluje jen vrstva vzduchu mezi nimi) a prostupem rámem oken (dřevo není moc dobrý tepelný izolant a rámy jsou jen několik centimetrů silné). Ideální je vyměnit staré okno za nové. Za standard se dnes považuje dvojsklo, k dostání jsou ale i trojskla nebo čtyřskla. Méně nákladné řešení je pak nechat stará okna jenom přesklít.

Obvodové stěny

Velké množství tepla uniká také obvodovými stěnami. Staré domy mají stěny zpravidla z plných cihel o tloušťce 45 cm. Tepelné ztráty takovéto stěny jsou zhruba 5× větší než u stěny z dnes používaných cihel. Pokud chcete opravdu výrazně snížit tepelné ztráty, je nutné stěny izolovat.

Podle odborníků je vždy lepší izolovat stěny z vnější strany než z té vnitřní. Pod vnitřní izolací se totiž může hromadit vlhkost, růst plísně a houby a tato metoda je také daleko méně účinná. K vnitřní izolaci byste se tak měli uchýlit jen v případě, že to zvenčí z nějakého důvodu opravdu nelze.

Materiály pro tepelné izolace

  • Celulózové desky - vhodné pro izolaci mezi krokve střech, dutých prostor a stěn.
  • Dřevovláknité desky – izolace fasád, stěn, stropů a potěru, izolace nekrokevní.
  • Expandovaný polystyrén EPS – nad i pod krokevní izolace, kontaktní zateplovací systém (KZS), izolace plochých střech i izolace obvodová.
  • Extrudovaný polystyren XPS – izolace tepelných mostů – vnější strana, pod podlahové desky, obvodová izolace.
  • Minerální vlna – střešní izolace i u plochých střech, izolace, stropů, stěn, fasád a potěru.
  • Skelná vlna – na volné prostory ve stěnách i střechách, na fasády (kromě KZS), izolace stropů a potěrů.
  • Polyuretan – nadkrokevní a podkrokevní izolace, izolace fasád a stropů.
  • Pěnové sklo – obvodová izolace, pod podlahové desky, izolace plochých střech.
  • Perlit – k zasypávání dutin ve stropě a stěnách, izolace dvouvrstvého zdiva a vyrovnání pro potěr.

Vnější stěna představuje na domě největší plochu, která přenáší teplo, a tak lze zateplením dosáhnout až 30% úspor.

Stropy

Zvláště u přízemních domů má strop poměrně velkou plochu a staré trámové stropy mají jen velmi špatnou tepelnou izolaci (prkna, vzduchová mezera a několik cm škváry). Tyto trámové stropy se dají dobře zateplit vložením minerální vaty mezi trámy. Další možnost, jak snížit tepelné ztráty stropem a navíc získat další obytný prostor, je výstavba podkroví, při níž se izoluje střecha vložením izolace mezi trámy krovu nebo z vnější strany krovu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008