Ošetřete si kožené boty po zimě a dejte je spát. Aspoň na půl roku

 Tipy a inspirace 
01. dubna 2018 08:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kožené boty nemají rády sůl a milují řádnou péči Pixabay
Odstraňte zbytky posypové soli, nechte boty správně vyschnout a důkladně je očistěte. Přípravek na kožené boty vaši obuv zanechá jako novou a připravenou k dalšímu použití na podzim.

Zima už zavírá vrátka a schovává se před jarem. Tak bychom měli schovat i naše zimní boty. Musíme tedy v prvé řadě odstranit největšího zabijáka bot, posypovou sůl.

Bílé mapy pryč

Tu poznáte podle bílých map. Zbavíte se jich vlhkým hadříkem. Když jsou mapy stále viditelné, vezměte si na pomoc octovou vodu. Tu získáte smícháním obyčejného kuchyňského octa a vody v poměru 1:1. Roztokem pak povrch opatrně vydrhněte.  Zapamatujte si, že čím déle necháte zbytky soli na botách, tím víc se do nich zažere, její odstraňování bude těžší a navíc může povrch trvale poškodit.

Ricinový olej je jistota

V případě, že ani to nepomůže, nechte boty uschnout a přeleštěte je měkkým hadříkem navlhčeným ricinovým olejem. Ten by měl odstranit i poslední zbytky soli. A pokud potřebujete odstranit žmolky z oblečení, mrkněte zde

Ze semišových bot odstraníte mapy pomocí mýdlového roztoku a hadříku nebo speciálního gumového či krepového kartáčku, které semiš neodřou. Seženete je v každém větším obchodě s botami.

 Ukládáme jen suchou obuv

Veškerou obuv je potřeba před uložením a ošetřením důkladně vysušit. Nikdy ale kožené boty nedávejte blízko k topení nebo jinému přímému zdroji tepla.

Kůži totiž vysoké teploty nesvědčí, mohla by ztvrdnout, zkroutit se, zkrabatit. Raději je nechte pomalu vyschnout při pokojové teplotě. Boty také můžete vycpat novinami, které vstřebají i veškerou vlhkost zevnitř.

Z bot odstraňte všechny hrubé nečistoty, jako jsou kamínky, prach a zaschlé bahno. Na pomoc si vezměte hadřík, houbičku a kartáč na boty se středně tvrdými štětinami. 

Nezapomeňte kůži ošetřit

I když se vám může zdát zbytečné používat speciální přípravky na obuv, kterou půl roku nebudete nosit, opak je pravdou. Kůže má totiž tendenci vysychat, proto je péče o ni důležitá i v době, kdy jsou boty uložené v botníku nebo nějaké bedně.

Na boty z hladké kůže použijte nejlépe krém či balzám se včelím voskem. Ten totiž prodlužuje životnost materiálů, povrch krásně vyleští, oživí barvu a účinně zabraňuje například tvorbě skvrn a usazování nečistot. Semišové boty ošetřete impregnačním sprejem.

Ošetřete je i na podzim

Ještě jednou obuv ošetřete i na podzim, až boty vytáhnete a budete v nich chtít vyrazit ven. Při běžném nošení pak pravidelně impregnujte každé čtyři až šest týdnů.

Jen tak zabráníte tomu, aby se vám zničily, a zajistíte si také jejich vyšší odolnost vůči vodě. Na správně ošetřovaném povrchu se navíc méně usazují nečistoty a ty, které tam přeci jen zůstanou, můžete snadno setřít. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008