Skleněné a keramické nádobí je v mnoha ohledech jen těžko nahraditelné

 Tipy a inspirace 
11. března 2018 13:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na zapékaná jídla je nejlepší skleněné nádobí Shutterstock
Kuchyňské nádobí může být vyrobeno z nejrůznějšího materiálu. Každý má něco do sebe a každý se hodí na přípravu jiného druhu jídla. Pokud například milujete zapékané brambory nebo pečené maso, nemělo by vám doma chybět nějaké skleněné nebo keramické nádobí.

Přírodní minerální materiály, tedy sklo a keramika, se perfektně osvědčí v troubě při pečení masa, zapékání brambor nebo těstovin i ve sladké kuchyni. Perfektní vodivost kovových materiálů jim v troubě nechybí a naopak disponují akumulací, díky které na stole udržují jídlo teplé i desítky minut.

S keramikou se setkáme nejvíc u nádobí určeného do trouby. V moderním sortimentu některých výrobců nicméně najdeme i keramické nádobí vhodné pro indukční desku, ale zatím se jedná spíš o kuriozitu a tato kombinace v sobě nenese žádné velké výhody. Keramika provází lidské stravování od pravěku, a tak by se dalo říci, že je docela dobře vyzkoušená. O tom, jaké existují typy nádobí a druhy materiálů, jsme blíže psali zde.

Keramika v kuchyni

Podobně jako ocel, která má fyzikálně a chemicky odlišné varianty, jsou i keramické materiály v kuchyni odlišné podle složení keramické hlíny a teploty vypálení. Setkáme se tak s názvy jako kamenina nebo porcelán, které se liší mírou slinutí vnitřního materiálu a nepropustností povrchové glazury od keramiky umělecké, která se mnohdy na vaření ani nehodí.

U keramického nádobí solidních výrobců nicméně nemusíte mít strach, bývá velmi dobře otestovaná. Zapékací mísy nebo hrnce jsou určené do trouby a pokud výrobce uvede, že je možné je mýt v myčce, tak to tak i bude.

Borosilikátové sklo

Varné borosilikátové sklo má své místo v kuchyni už taky pár desítek let a není divu, že se přesně to stejné využívá i v laboratořích - ani ve styku s vařícími chemikáliemi a kyselinami neuvolňuje nic, co by ovlivnilo přesná měření a výsledky experimentů.

V řadě vlastností se shoduje s varnou keramikou, oproti ní má ale i několik dalších pozitiv.

Výhody keramického a skleněného nádobí

Glazovaný povrch keramiky je naprosto netečný vůči chemickému působení vody, vzduchu nebo potravin a velmi dobře odolává vysokým i nízkým teplotám, stejně tak i sklo.

Keramickému ani skleněnému nádobí nečiní potíže ani přesun z rozpálené trouby za okno na mráz a pak do lednice, ani po dlouhodobém skladování potravin nehrozí jejich znehodnocení uvolňováním jakýchkoliv látek.

Sklo, vypálená kamenina nebo porcelán je tvrdší než v kuchyni používané kovy. Není možné tyto materiály jednoduše poškrábat, to si spíš zničíte ostří nože. Proti holému kovu keramika díky nízké vodivosti nemá takovou tendenci připalovat jídlo.

Moderní, ale i dědičné keramické nádobí často velmi dobře vypadá a je možné v něm servírovat jídlo z trouby rovnou na stůl. Prospěje i fakt, že keramika vyndaná z trouby drží teplo ještě několik desítek minut.

Varné sklo je průhledné, i v zavřeném skleněném pekáči vidíte, kolik máte pod masem šťávy a jestli se nepřipaluje. Servírování ve skle na stůl je také možné a vypadá to dobře. Průhledné borosilikátové sklo odolává vysokým teplotám i mrazu. Naprosto hladký povrch neuvolňuje žádné škodliviny a má minimální nároky na údržbu.

Nevýhody keramického a skleněného nádobí

Keramika i sklo jsou křehké a jeden pád na dlažbu znamená jejich konec.

Jsou poměrně těžké, což trochu znepříjemňuje manipulaci. Případy, kdy keramika praskne vlivem prudkého ochlazení (třeba vodou), nejsou vyloučené, ale s takovými fyzikálními pokusy byste si zničili i většinu kovového nádobí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008