Zbavte se bakterií v bytě snadno a za pár korun

 Tipy a inspirace 
17. února 2018 10:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V domácnosti se objevuje množství bakterií Internet
Byt je běžně doslova zamořený obrovským množstvím bakterií. Není proto od věci jednou za čas vaši domácnost bakterií zbavit. Není to žádná velká věda.

Důkladná očista vašeho bytu nemusí nutně znamenat úmorné mnohahodinové uklízení a vynaložení spousty peněz za nejrůznější chemické přípravky. Jde to i jinak. Máme pro vás několik protibakteriálních tipů. O bakteriích v domácnosti jsme psali i zde.

Domácí ekologický čistič

Pro každodenní úklid je nejlepší obyčejný ocet. Smíchejte tři díly octa a sedm dílů vody pro aplikaci postřikovačem nebo do kbelíku vody nalejte šálek octa. Takový čistič bude bezpečně čistit většinu povrchů a zároveň odstraní mastnotu. Navíc je takový přípravek bezpečný pro úklid kolem dětí i domácích zvířat.

Bakterie a viry v pračce

Špinavé prádlo může pračku velmi snadno zanést bakteriemi a viry. Myslete proto i na její očistu a přibližně jednou týdně do ní nalejte šálek octa a jednoduše ji pusťte naprázdno.

Pokud nechcete, aby se ve vaší pračce bakterie zbytečně množily, nechávejte dvířka po použití alespoň trochu otevřená. Přirozené větrání totiž množení plísní spolehlivě zabrání.

Pozor na ručníky a utěrky

Hodně bakterií se ukrývá také v ručnících a kuchyňských utěrkách. Ideální je, pokud každá osoba v domácnosti používá svůj vlastní ručník. Ten pak nezapomeňte jednou týdně vyprat. Pokud ručník používá nemocný člověk, vyperte ho pro jistotu po každém použití. Dbejte na to, aby ručníky mohly po použití vždy dobře proschnout.

Co se týká kuchyňských utěrek, je lepší je prát odděleně od spodního prádla. Budete tak moci zapnout pračku na vyšší teplotu. 

Ložní prádlo

Ani ložnici se bakterie nevyhýbají. Ložní prádlo je vhodné vyprat alespoň jednou za týden až deset dní, a to na nejvyšší možnou teplotu. Podobně jako u ručníků i u ložního prádla platí, že pokud jste nemocní, je třeba povlečení dát do pračky častěji.

Pokud chcete množení bakterií a plísní v ložnici zabránit, rozhodně zde nejezte. Drobky z jídla totiž na bakterie a plísně fungují doslova jako magnet.

Zamořený obývák

V obývacím pokoji, kde je velká frekvence lidí, se to bakteriemi doslova hemží. Náchylné jsou havně ty věci, které obyvatelé bytu nejčastěji ohmatávají - telefony, konferenční stolky, dálkové ovladače od televize apod. Čistěte je pravidelně dezinfekčními ubrousky.

Na plochou TV obrazovku použijte vlhký hadřík z mikrovlákna. Kolem elektronických zařízení také častěji vysávejte - pomůže to minimalizovat prach i bakterie.

Kliky, vypínače, lampy a vodovodní baterie

Bakterie se poměrně rychle uchytí také na klikách, úchytkách, vodovodních bateriích, vypínačích, lampách a máte-li dům, tak i na zábradlí před domem.

Otřete tyto plochy jednou týdně dezinfekčními ubrousky nebo dezinfekčním čističem. Dělejte to častěji, pokud je někdo ve vaší rodině nemocný nebo máte-li hosty.

Pracovní stůl - hotové semeniště

Počítačová klávesnice, počítače, tablety i telefony jsou živnou půdou pro bakterie, zvláště pokud sdílíte zařízení s dalšími členy domácnosti. O jídle při práci ani nemluvě.

Vytřepte občas smetí z klávesnice nebo použijte k odstranění nečistot vysavač. Poté ji otřete dezinfekcí. Nebo si pořiďte silikonovou ochranu klávesnice a nezapomeňte ji pravidelně umývat. Obrazovku počítače otírejte vlhkým hadříkem z mikrovlákna.

Chraňte děti

Děti získávají a šíří bakterie snadno a rychle. Jednou týdně proto otřete všechny povrchy v dětském pokoji dezinfekčními ubrousky nebo dezinfikujte za pomoci spreje.

Největší pozornost věnujte omývání plastových hraček, které děti velmi rády strkají do svých úst.

Kuchyňský dřez

Kuchyňský dřez je druhé nejvíce bakteriemi zanešené místo v bytě. V tomto směru v kuchyni vévodí houbička na mytí nádobí.

Bakterie z masa i dalších potravin se ve dřezu velmi rychle množí. Proto zkuste dřez dezinfikovat každý den. Choroboplodné zárodky se ve dřezu nebudou zdržovat, když jej vystříkáte neředěným technickým lihem. Poté vytřete dosucha.

A jak vyzrát na bakterie v houbičce? Trochu ji namočte a vložte každý den na dvě minuty do mikrovlnné trouby. Zbavíte se takto ekologicky a rychle všech bakterií včetně E. coli a Salmonella.

Udržujte v čistotě pracovní desku

Vyčistěte dobře pracovní plochu na kuchyňské lince po každé přípravě jídla. Prvně ji omyjte horkou vodou s mycím prostředkem, abyste se zbavili veškerých skvrn a špíny. Pak ji vydezinfikujte třeba roztokem vody a octa. Povrch nechte oschnout.

K tomu, aby pracovní plochy v kuchyni byly bez bakterií a mikrobů, napomůže i to, že na ně nebudete pokládat kabelku, notebook, telefon nebo cokoliv jiného, co do kuchyně nepatří.

Voňavá a čistá chladnička

Udržujte svoji lednici v čistotě omytím vnitřních stěn, dveří a polic s teplou mýdlovou vodou jednou za 3 až 4 měsíce.

Chcete-li se zbavit zápachu, použijte směs vody a octa. Nebo umyjte lednici směsí vody a jedlé sody. Poté nechte lednici na pár hodin vyvětrat. Vždy vyčistěte ledničku okamžitě po znečištění jakoukoli potravinou, aby nedošlo k množení nežádoucích bakterií či plísní.

Čistič do koupelny

Připravte si univerzální čistič koupelny smícháním dvou polévkových lžic kuchyňského saponátu, dvou polévkových lžic čpavku a litru teplé vody. Použijte na vanu, umyvadlo, podlahu i sprchový kout. Opláchněte čistou vodou.

Pasta z jedlé sody vám může pomoci zbavit se zaschlé špíny v umyvadle nebo ve vaně. Použití gumové stěrky na stěny v koupelně či sprše po každém sprchování pomáhá zastavit šíření plísní. Z tohoto důvodu koupelnu také často větrejte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47