Nechcete zakopávat o kabely? Máme pro vás elegantní řešení

 Technika 
16. února 2018 12:49 / Pavel Suchý
  2
📷
4 fotografie v galerii
Podlahové zásuvky se hodí do interiéru i exteriéru Shutterstock
Bytové interiéry jsou různé a občas by lidé uvítali mít elektrickou, datovou či TV zásuvku třeba uprostřed místnosti. Pokud ale máte zásuvky pouze klasicky na zdi, je to problém, protože byste pak permanentně zakopávali o změť kabelů. Existuje přitom jedno velmi efektivní řešení.

Zásuvky nemusejí být pouze standardní krabičkou na zdi. Datové, TV-SAT, audio a elektrické rozvody lze totiž umístit přímo do podlahy.

Netradiční řešení

Podlahová krabice je konstrukční prvek v elektroinstalaci, určený k umístění silových i datových zásuvek pod úrovní podlahy místnosti. Instaluje se společně s kabelovým rozvodem, který je také pod úrovní podlahy. Smyslem této konstrukce je zachování rovné podlahy a skrytí silových i slaboproudých rozvodů. Toto řešení umožňuje velkou variabilitu prostoru.

Dříve se podlahové zásuvky uplatňovaly zejména ve velkoprostorových kancelářích, které nejsou rozděleny příčkami, objevovaly se také často v prodejních a výstavních prostorách.

Dnes se díky nejrůznějšímu designovému provedení čím dál častěji objevují také v běžných i loftových bytech nebo rodinných domech. Navíc nemusíte sáhnout jen po interiérových podlahových zásuvkách, trh nabízí i modely pro venkovní použití. Ty se pak nejčastěji objevují na terasách, v garážích nebo na zahradě.

Druhy podlahových krabic

Podle způsobu montáže podlahových krabic lze rozlišit dva nejčastěji používané druhy:

Podlahové krabice do zdvojené podlahy – montážní rám krabice je namontován do výřezu v jedné z dlaždic zdvojené podlahy. Kabely jsou vedeny v prostoru mezi podlahou místnosti a pochozí vrstvou.

Podlahové krabice do betonu – základna krabice je upevněna k podlaze před zhotovením poslední vrstvy. Stejně jsou připraveny i kabelové kanály. Po utěsnění je vše zalito betonem. Teprve po vytvrzení betonu se protáhnou kabely, namontuje vložka podlahové krabice a osadí zásuvky.

Krabice do zdvojené podlahy a do betonu se liší základovým rámem, vložka včetně zásuvek a víka může být shodná.

Různé alternativy

Ve všech případech musí konstrukce podlahové krabice umožňovat i chůzi nebo přejíždění vozidly stejně jako okolní podlaha. Podlahové zásuvky ale skýtají i další výhody:

  • designové provedení, které nezkazí žádný interiér
  • variabilní řešení pro elektrické, datové i televizní rozvody zároveň
  • možnost dalších typů zásuvek a konektorů – např. VGA, HDMI, XLR, audio atd.
  • možnost individuálního vybavení dle požadavku
  • v provedení také s vyšším krytím IP67 (vodotěsné)
  • řešení do každého prostoru (exteriér, interiér)
  • malé rozměry a jednoduchá údržba

Obdobou podlahové krabice je přípojné místo pro zabudování do desky stolu. Zpravidla je určeno pro jednoho pracovníka, takže může obsahovat jen jedinou silovou zásuvku a jedinou datovou přípojku. Takové přípojné místo může být zabudováno i do kuchyňské pracovní desky.

Tam, kde se předpokládá časté připojování spotřebičů, případně je nutné instalovat například přepěťovou ochranu, může být místo podlahové krabice umístěn instalační sloupek (pilířek). Konstrukce z lehkých kovových profilů navazuje na kabely a vodiče vedené v podlaze, ale vystupuje do výšky desky pracovního stolu. Výhodou je snadné používání, nevýhodou je přece jen omezení průchodu osob nebo umístění nábytku.

Podlahové zásuvky jsou neustále inovovány a sortiment rozšiřován o nové typy. Pokud vás zajímají i další zajímavá řešení, přečtěte si náš článek o úsporných zásuvkách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve